НОВИНИ

21.03.2012 г.
Кампанията на БЧК в помощ на засегнатите селища на Хасковска област продължава до края на март 2012 г.
Разпределението на събраните средства ще стане от специално учредената Обществена комисия.
Във връзка с излъчен репортаж по една от националните телевизии за недоволства и разправии сред жителите на Харманлийското село Бисер поради непрозрачност на разпределението на събраните по благотворителни кампании средства, Пресцентърът на Българския Червен кръст заявява, че инициираната от нашата организация кампания все още не е приключила. Тя ще продължи до края на м. март 2012 г.
До момента по банковата сметка на БЧК са набрани 688 033 лв., а 192 217 е броят на изпратените SMS – и на кратък номер 1255 за трите мобилни оператора.
Разпределението на събраните средства ще стане от специално учредената Обществена комисия, в чийто състав са включени представители на Българския Червен кръст, на партньорите в кампанията, на държавни институции и на медиите. Това е ангажимент, който БЧК пое още при обявяването на фондонабирателната кампания. Ще бъде спазена и волята на отделните дарители.
За предстоящите заседания на комисията и за решенията, които тя ще вземе, ще бъдат уведомени своевременно както медиите, така и всички заинтересовани страни, вкл. и обществеността на пострадалите селища в Харманлийско.
Никакви основания за безпокойства и тревоги у пострадалите не трябва да има във връзка със събраните в кампанията на БЧК средства. Те ще бъдат похарчени по предназначение - за преодоляване на щетите от наводненията.
БЧК и Обществената комисия ще разпространи чрез медиите и публичен отчет за разходването на средствата.