НОВИНИ

21.02.2012 г.
Продължават действията на БЧК по възстановяване и оказване на помощ в засегнатите от наводненията региони
Продължават действията на Българския Червен кръст за подпомагане на пострадалото население в регионите, засегнати от наводненията.
Представител на организацията участва във временната администрация, създадена за ликвидиране на пораженията от стихията.
Изпратеният екип специалисти от централата в София работеше на терен заедно с червенокръстците от Хасково за подпомагане на пострадалите и за преодоляване на последствията от наводнението. На засегнатите жители от с. Бисер непрекъснато бяха раздавани чай, закуски, минерална вода, хигиенни материали, топли дрехи и завивки. В червенокръсткия пункт в читалището на селото продължава ежедневната работа на психолози-доброволци на БЧК за оказване на психо-социална подкрепа на нуждаещите се. От бедствения резерв на БЧК бяха раздадени помощи и материали на повече от 200 човека от най-пострадалите семейства.
С камион на мястото бяха изпратени от БЧК и предоставени на временната администрация на с. Бисер 15 машини за изсушаване, доказали вече своята ефективност при наводненията от 2005 г.
Българският Червен кръст получи достойно признание за работата си по подпомагане на засегнатото от наводненията население в с. Бисер в първия за годината Информационен бюлетин на Зона Европа на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. Беше публикувана подробна информация за тежката зимна обстановка в страната през изминалите седмици, както и за последвалото наводнение в с. Бисер, като специално внимание се отделя на ролята на БЧК и на действията на екипите в помощ на пострадалото население.

Даренията, постъпили в банковата сметка на БЧК до 09,00 ч. на 21.02.2012 г. за подпомагане и възстановяване на щетите от наводнението в Хасковска област възлизат на 477 538 лева.

Продължава набирането на средства и чрез празен SMS на кратък номер 1255 за всички мобилни оператори. До момента в M-Tel са постъпили 91 721 броя благотворителни SMS-a, а в Globul – 57 167 броя. Средства се набират и чрез директен стационарен телефонен номер на Виваком - 0 900 5 1255.
Българският Червен кръст благодари на всички средства за масово осведомяване, които подкрепиха нашата кампания и станаха важен мобилизиращ фактор за съпричастността на хората в България.

БЧК изразява своята дълбока благодарност и на гражданите и фирмите, които дариха средства и продукция и помогнаха на пострадалите в този труден момент.