НОВИНИ

13.02.2012 г.
Обстановката в страната постепенно се нормализира. За Хасковска област все още е в сила бедствено положение.
Екипът на ОС на БЧК – Хасково, съвместно с представители на Секретариата на НС на БЧК продължава дейностите по оказване на помощ и подкрепа на пострадалите от стихията.
В червенокръсткия пункт в училището на с. Бисер продължава работата на психолог-доброволец на БЧК за оказване на психо-социална подкрепа на нуждаещите се.

Досега на повече от 200 човека от най-пострадалите семейства са раздадени помощи и материали (одеяла, чаршафи, ботуши, топли ръкавици, хигиенни материали и др.), осигурени от бедствения резерв на БЧК. Екипът на Червения кръст организира системата от специално създадените пунктове за приемане и раздаване на получените дарения и подпомага местните доброволци. Създаден е и склад за хранителните продукти. Пет фургона, изцяло оборудвани и заредени с материали от бедствения резерв на БЧК, са на разположение при възникването на нови или допълнителни нужди на останалите без дом.

В село Бъзън продължава да функционира кризисният център към ОС на БЧК – Русе, къдетоможе да се осигури подслон, топла храна и топли напитки за 30 души.
В трапезарията на БЧК в Русе се осигурява топла храна за 50 човека на ден, Кризисен център за бездомни /на община Русе и БЧК/ осигурява храна за 24 души на ден. Обстановката се следи има готовност за незабавна реакция при необходимост.

В селата Обручище, Мусачево, Искрица, Мъдрец и Медникарово, общ. Гълъбово има засегнати от наводненията стопански дворове, постройки и къщи. От собствен запас на ОС на БЧК – Стара Загора ще бъдат осигурени зимни обувки и почистващи препарати.
Хиляди наши сънародници от страната и чужбина заявиха желанието си да помогнат на засегнатите от бедствието.
До 9:00 ч. на 13.02.2012 г. по банков път са набрани 296 556 лева.

Продължава набирането на средства чрез онлайн дарения в сайта www. redcross.bg и на банковата сметка на БЧК:
Български Червен кръст
Уникредит Булбанк АД
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF


1255 е краткият номер за трите мобилни оператора за дарения чрез празен SMS за пострадалите от наводненията в Хасково. Стойността на всяко дарение е 1.20 лв. с ДДС.
„Виваком” предостави за кампанията на БЧК пряк номер 0 900 5 1255, който ще бъде активен от 11 февруари до 9 март т. г. Цената на едно обаждане е 0.99 лв. без ДДС.

Пресцентърът ще информира обществеността и медиите за всички действия на БЧК в засегнатите от бедствия региони, както и за хода на дарителската кампания в помощ на пострадалите.