НОВИНИ

07.01.2012 г.
Екип на БЧК подпомогна бедстващи
Поради създала се сложна метеорологична и пътна обстановка на територията на Софийска област много транспортни средства бяха затиснати между тунелите “Топли дол” и “Ечемишка” в местността Витиня, без възможност да продължат пътя си напред или да се върнат обратно.
Чрез дежурния на ПБЗН главен комисар Николай Николов – директор на ГДПБЗН към МВР, сигнализира за ситуацията на д-р Никола Николов от Дирекция “Мениджмънт на бедствията” в НС на БЧК. Молбата му е да бъдат предприети действия от страна на БЧК за подпомагане на бедстващите и за съдействие при провеждането на спасителни операции по освобождаване и осигуряване на проходимост по магистралата.
За ситуацията е информирано ръководството на БЧК и е взето решение екип от Дирекция “Мениджмънт на бедствията” - Ясен Сливенски и д-р Никола Николов, и от НЕРБАК - Васил Гурев и Катя Колева - общо 4 човека, да отпътува незабавно за мястото и да организира раздаването на чай, кафе, минерална вода, кроасани и др. на всички нуждаещи се от подкрепа. Екипът закупува необходимите продоволствия и се отправя към Витиня като по време на тежкото пътуване подпомага полицаи от дежурните патрулни коли, които с часове мръзнат, отбивайки движението по магистралата. На мястото на бедствието веднага е организирано раздаване на подкрепителни напитки, храна и вода на нуждаещите се пътници от заседналите коли и автобуси, както и на служителите от екипите на ПБЗН-МВР и КАТ. Осигурени са и болкоуспокояващи (парацетамол, аспирин) на премръзналите. През цялото време се поддържа връзка с генералния директор на БЧК доц.д-р Красимир Гигов и с главен комисар Николай Николов.
Изпълнил задачата, екипът тръгва към София, но поради отново усложнилата се обстановка на Витиня, се налага повторно закупуване на провизиии и връщане обратно към мястото на бедствието. Раздаването на ободрителни напитки и храна продължава почти през цялата нощ.
На връщане, близо до София, високопроходимият джип на БЧК аварира и затъва в преспите. Повредата е отстранена със съдействието на спасителите от спрял влекач на ПБЗН, а през това време червенокръстците успяват да подпомогнат още около 200 пътници на блокирани автобуси и дежурни служители на МВР.
Благодарение на експедитивността, бързата реакция и богатия опит на сформирания авариен екип на БЧК, над 450 човека, попаднали в кризисна ситуация, бяха снабдени с вода, храна и топли напитки.