НОВИНИ

12.12.2011 г.
Юбилейна изложба за 150-годишнината на Фритьоф Нансен
Изложбената зала на Централния държавен архив на ул. „Московска“ привлече много хора. Повод бе откриването на изложба от архивни материали за живота и дейността на един изключителен човек – изтъкнатия норвежки учен, полярен изследовател, пътешественик и хуманист Фритьоф Нансен.
Експозицията е организирана от Посолството на Кралство Норвегия в България, Централния държавен архив, представителството на ВКБООН в България и Българския Червен кръст във връзка със 150-годишния юбилей от рождението на именитата личност.
Изложбата бе открита от доц д-р Мартин Иванов - председател на Централния държавен архив. Слово за Фритьоф Нансен произнесе посланикът на Кралство Норвегия в България Н. Пр. Тове Скарстайн. За заслугите на изключителния норвежец като върховен комисар на ОН за военнопленниците и бежанците говори г-жа Милагрос Лейнес – представител на ВКБООН в България. Председателят на БЧК г-н Христо Григоров припомни мястото и ролята на Фритьоф Нансен в българската история и в историята на БЧК. Той предложи да се направят необходимите постъпки за поставянето на барелеф или паметна плоча в началото на улицата в София, която носи неговото име.