НОВИНИ

30.11.2011 г.
1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
За деветнадесети път Българският младежки Червен кръст отбеляза 1 декември – Световния ден на борбата срещу СПИН.
Събитието бе част от националната АНТИСПИН кампания под мотото „Презерватирай се!", организирана от програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН» към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Тази година кампанията е насочена към популяризирането на безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и към толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.
Според последни данни на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) 33.3 милиона души живеят с ХИВ към края на 2010 г., а между 25–33 милиона души са починали от болести, свързани с ХИВ инфекция. Около 7 100 души се инфектират ежедневно с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа, Централна Азия и Северна Африка.

В София БМЧК откри два пункта в подлезите на метростанциите „СУ „Св. Климент Охридски” и „Сердика”, където се раздаваха информационни материали и презервативи и се демонстрираше правилната им употреба. На пункта при университета доброволците оцветяваха бутилки и изработваха картички и др. изделия, свързани с темата на кампанията. На стените на подлеза в метростанция „Сердика” бяха разлепени различни истории на хора, борили се със СПИН, между които и известни личности (Фреди Меркюри, Меджик Джонсън и др.). На този пункт беше разположен и мобилен кабинет за безплатно и анонимно тестване на ХИВ – статус, предоставен от Българска асоциация за семейно планиране.
В 18.00 часа от метростанция „Сердика” тръгна шествието със свещи на младите червенокръстци и техните партньори (Асоциация на студентите медици в България; Сдружение „Деца и юноши”; програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН"), което продължи до метростанция „СУ „Св. Климент Охридски”. На стълбите на Университета в 19.00 часа доброволците на БМЧК и техните партньори оформиха голяма „червена панделка”. На запалването на лентичката присъства рок звездата Милена Славова, посланик на тазгодишната АНТИСПИН кампания.