НОВИНИ

22.10.2011 г.
БЧК се включи активно в отбелязването на Европейския ден на донорството
Честване на Европейския ден на донорството се проведе в парка Заимов, където се намира и градината на донорите. Инициативата бе част от Националната кампания в подкрепа на донорството, организирана от Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантации, с подкрепата на БЧК, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните, Нов български университет и Националния дворец на децата.
Събитието откриха д-р Кирил Добрев, зам.-министър на здравеопазването и доц. Силви Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации. Връчени бяха награди на победителите в конкурса за детска рисунка на тема „Частица от теб може да бъде за някого целия свят”. Техните рисунки, заедно с още 20, бяха изложени около градината на донорите, където в знак на признателност към паметта на последните донори през тази година две деца с трансплантации на сърце и на черен дроб засадиха още две рози.
За цялостен принос и постигнати високи резултати бяха наградени лекари и координатори по донорство. Повече от 20 доброволци на БЧК раздаваха на гражданите информационни листовки.
С едноминутно мълчание и запалена свещичка бе почетена паметта на всички донори. Регионалните центрове по здравеопазване и областните съвети на Българския Червен кръст организираха подобни инициативи в цялата страна.
В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на орган или тъкани, а у нас за животоспасяващи операции чакат над 860 души. Европейският ден на донорството се отбелязва за втора поредна година в страната ни и целта е да се популяризира донорството като основа на трансплантациите.