Земетресение в Непал

Българският Червен кръст следи с тревога ситуацията в Непал, изразява своите съболезнования по повод хилядите жертви и се солидаризира с действията на Непалски Червен кръст и на Международното Червенокръстко движение.

Доброволците и служителите на Непалския Червен кръст работят на терен, подпомагат търсенето на оцелели и спасителните действия на властите и оказват първа помощ на засегнатите от бедствието. Екипи на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) вече работят на място за оценка на щетите и за подпомагане действията на Непалски Червен кръст, като още в събота, 25 април, МФЧК/ЧП отпусна 500 000 швейцарски франка от фонда си за незабавна реакция при бедствия. Федерацията отвори и бедствения резерв от складовете си в Ню Делхи, Дубай, Куала Лумпур и Банкок, за да предостави материали от първа необходимост.

Независимо, че няма официално искане към БЧК за участие в спасителните операции, организацията ни има готовност да се включи с екипи от планински спасители с обучени кучета за издирване на затрупани хора при осигурени възможности за изпращането и приемането им на летището в Катманду. Неговият капацитет е ограничен, поради което спасители от цял свят изчакват в съседни държави, за да бъдат приети в Непал. Затруднено е и разпределението на хуманитарната помощ, която е от жизнена необходимост за пострадалото население.

МФЧК/ЧП обяви спешен апел за предоставяне на незабавна хуманитарна помощ за 75 000 души, като са необходими 33,4 млн. швейцарски франка (63 188 792 лв.).

БЧК се присъединява към апела на МФЧК/ЧП и обявява Национална благотворителна кампания в подкрепа на пострадалите от земетресението в Непал.

Дарения се набират:
По банкова сметка:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG23UNCR70001519676152;
BIC: UNCRBGSF;
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
(За пострадалите от земетресението в Непал).

Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията:
  • през Epay ПОСТРАДАЛИ ПРИ БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES
  • с Транскарт БЧК - БЕДСТВИЯ АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / BRC – VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES

  • с SMS-и на цена 1 лев на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

До 09.00 ч. на 12 юни 2015 г. набраната сума е 118 254,68 лв.

Българският Червен кръст поддържа непрекъсната връзка с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (www.ifrc.org)