Великден за всеки

Българският Червен кръст се присъедини към второто издание на националната кампания „Великден за всеки“ - „Дари празник на баба и дядо“, която се провежда под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова.

7 април 2017 г., София
Общественият съвет за управление на средствата, набрани в подкрепа на благотворителната кампания „Великден за всеки“, проведе своето първо заседание. Инициативата е насочена към подпомагане на най-уязвимата част от българското общество – пенсионерите.

Заседанието бе открито от акад. Христо Григоров, д-р. х.к., председател на Съвета и от г-жа Мая Манолова, патрон на националната благотворителна кампания.

След направените обсъждания, членовете на Обществения съвет, утвръдиха критерии за получаване на ваучери:
  • Воля на дарителя;
  • На всяка община да се предостави минимална сума от 400 лв.;
  • Ваучери на стойност 20 лв. ще се предоставят на възрастни с пенсии от 314.01 лв до 414.00 лв.;
  • При равни пенсии ваучер се полага на по-възрастните граждани.

С набраните до момента финансови средства да бъдат отпечатани 15 911 ваучера в размер на 318 220 лв., които да бъдат раздавани на пенсионерите, включени в списъците, изготвени от НОИ.

Следващото заседание на Обществения съвет да се проведе на 27 април 2017 г. На него ще бъдат разпределени новите постъпили средства. С тях ще бъдат отпечатани ваучери, които ще се раздават на пенсионерите за 6 май 2017 г. (Гергьовден);

Краткият номер 1255 ще остане открит до 30 април 2016 г., когато е обявен края на кампанията.


2 април 2017 г., София
Проведе се празничен концерт по повод съвместната кампания на Българския Червен кръст и омбудсмана на Република България „Великден за всеки”, в който участие взеха родните звезди Миро, Анелия, Лени Цанова, представителен хор към вокално студио "Нуша", детски хор към вокално студио "Нуша", Нели Андреева, солист от ансамбъл "Филип Кутев" и др.

По време на събитието, в благотворителните каси на БЧК, доброволци на организацията събираха дарения в подкрепа на кампанията „Дари празник на баба и дядо”.


Кампанията стартира на 7 март 2017 г. с молебен за успех и благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит в столичната православна църква „Св. Св. Кирил и Методий“.

Инициативата е насочена към подпомагане на най-уязвимата част от българското общество – пенсионерите. Лица на кампанията тази година са певците Миро, Анелия, Криско, Николина Чакърдъкова, актьорите Деси Бакърджиева и Тончо Токмакчиев, тв-водещият Румен Луканов и баскетболният треньор Тити Папазов.

Тази година към инициативата се присъединиха Българската православна църква, Националният алианс за работа с доброволци (НАРД), Национално сдружение „Младежки глас“, Българска хранителна банка, „Български пощи“ ЕАД, Ред Девил Кетъринг, фирми от хранителния бранш и др.

Във второто издание на кампанията „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“ т.г. отново ще се набират парични средства и храни за възрастните хора, които няма да получат надбавка от правителството по случай големия християнски празник. Идеята на кампанията е да бъдат подпомогнати хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг.

Средствата се набират чрез:
  • Банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст (БЧК): IBAN: BG53UNCR70001522802795; Банков код: UNCRBGSF
  • SMS на номер 1255 – на стойност 1 лев, освободен от ДДС
  • Обаждане на стационарен номер 0900 5 1255 на стойност 1 лев, освободен от ДДС
  • Оn-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК - www.redcross.bg
В първото издание на „Великден за всеки“ - „Дари празник на баба и дядо" през 2016 г. в рамките на три седмици бяха събрани близо 650 000 лв. С набраните средства бяха подпомогнати 33 000 пенсионери, които получиха ваучери на стойност 20 лева, и пазаруваха в 5 000 обекта в цялата страна.