Какво направихме досега...


Завърши изграждането на първите 10 къщи в с. Бисер
26 юли 2012 г.  

 

В с. Бисер официално бяха връчени ключовете на първите новопостроени 10 къщи за пострадалите от наводненията. Те са изградени с финансови средства, набрани от националната благотворителна кампания на БЧК.

Точно преди три месеца със символична първа копка министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателят на БЧК Христо Григоров дадоха старт на строителството.

 

 

В изпълнение на решенията на Обществения съвет към БЧК за управление на финансовите средства по кампанията за подпомагане на пострадалите от наводненията в Хасковска област за фирма-изпълнител беше избрана „Балканстрой” АД.
„Село Бисер се превърна в кътче на солидарността и добротата. Благодарение на съпричастността на стотици дарители чрез благотворителната кампания на БЧК бяха набрани повече от 2 300 000 лв. за жителите на Бисер. Преживели истински ад в нощта на 6 февруари и загубили дом и покъщнина, днес тези хора със сълзи на радост и с признателност поемат в ръцете си ключовете на чисто новите си домове” – каза в приветствието си Христо Григоров, председател на БЧК.Ключове на новодомци връчиха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на земеделието Мирослав Найденов и председателят на Обществения съвет към БЧК за управление на финансовите средства по кампанията за подпомагане на пострадалите от наводненията в Хасковска област д-р Валентин Пеев. В церемонията участваха областният управител на Хасково Ирена Узунова, ръководството на „Балканстрой” АД, кметът на с. Бисер и много жители и гости на селото. Свещеници извършиха водосвет на новите домове за здраве и благополучие.
Председателят на БЧК и председателят но Обществения съвет направиха оглед на строителните дейности на останалите 20 къщи и установиха, че изграждането им се осъществява по планирания график. Те ще бъдат построени в срок, като първите 10 от тях ще са готови до 16 октомври, а следващите - до 30 октомври 2012 г.

 

   

 

Приключи благотворителната кампания на БЧК и Мтел в помощ на пострадалите в Хасковска област

 

В продължение на един месец, в специално брандирани запечатани кутии, разположени във веригата магазини на Мтел, клиентите на телекома имаха възможност да направят своя хуманен жест. Набраните дарения в размер на 4 834,65 лева бяха удвоени от мобилния оператор и общата сума от 9 669,30 лева беше преведена по сметката на БЧК.
Скоро след началото на бедствието Мтел дари за подпомагане на засегнатите от стихията в Хасковска област 30 000 лева.

   
Хората в с. Бисер получиха дарените от Американската търговска камара машини
26.06.2012 г.

 

Българският Червен кръст предостави на семейства, пострадали от наводненията в с. Бисер, община Харманли, две фуражомелки, осем мотофрези и осем бензинови помпи за вода.

Машините са закупени със средства, дарени от Американската търговска камара във връзка с националната кампания на БЧК за подпомагане на хората в бедствения район.

 

   
БЧК получи 1 000 000 лв. от ПП ГЕРБ за пострадалите от наводненията в Бисер
08.06.2012 г.  

 

ПП ГЕРБ преведе 1 млн. лв. по благотворителната кампания на Българския Червен кръст за пострадалите от наводненията в област Хасково.

Днешното дарение за БЧК предоставя финансова възможност да се завърши строителството на вторите 10 къщи за останалите без дом жители на с. Бисер и да се започне изграждането на следващите.
   
ОБЩЕСТВЕНИЯТ СЪВЕТ ЗА БИСЕР РЕШИ ДА ЗАПОЧНЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ОЩЕ НОВИ КЪЩИ
04.06.2012 г.  

 

На днешното си заседание Общественият съвет за управление на финансовите средства, постъпили по кампанията на БЧК за подпомагане на пострадалите от наводненията в Хасковска област взе решение да продължи изграждането на нови къщи в с. Бисер, успоредно със строящите се 10.
Днешното решение стана възможно благодарение на предоставените на БЧК 289 569 лв. от Кампанията на Българската национална телевизия.

 

 

Общественият съвет възложи на ръководството на Българския Червен кръст да пристъпи към сключване на договор със строителната фирма, приела да осъществи това по цени на класираната на първо място, за изграждане на следващите къщи, като броят им зависи от финансовите постъпления по кампанията.
Членовете на Обществения съвет бяха информирани от представителя на областна администрация Хасково, че строителството на първите 10 къщи върви успешно и в предвидените срокове.
Очакват се нови финансови постъпления за продължаване на започнатото строителство.

   
Бразилия отново помага на България
   16.05.2012 г.

 

В дух на сътрудничество и солидарност, Бразилското правителство изпрати допълнително дарение за пострадалите от тежките наводнения в област Хасково. Помощта се състои от 3 тона черен боб, които бяха предадени от БЧК на засегнатите общини в област Хасково.

 

В зала „Марица” на Областна администрация Хасково посланикът на Бразилия у нас Н. Пр. г-н Уошингтон Луис Перейра-де-Соуза и председателят на БЧК г-н Христо Григоров предоставиха дарението на областния управител на Хасково г-жа Ирена Узунова в присъствието на кметовете на общините Харманли, Свиленград и Любимец.

БЧК изразява своята благодарност към Правителството на Бразилия за продължаващата хуманитарна подкрепа.
   
ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПЪРВИТЕ КЪЩИ В С. БИСЕР
 26.04.2012 г.
В с. Бисер официално стартира изграждането на първите 10 къщи за пострадалите от наводненията. Те ще бъдат построени с финансовите средства, набрани от благотворителната кампания на БЧК.
Символичната първа копка направиха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателят на БЧК Христо Григоров.
   
ИЗБРАНА Е СТРОИТЕЛНАТА ФИРМА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПЪРВИТЕ 10 КЪЩИ В С. БИСЕР
19.04.2012 г.  
На второто си заседание Общественият съвет за управление на финансовите средства по кампанията за подпомагане на пострадалите от наводненията в Хасковска област избра изпълнител за изграждането на първите 10 къщи в с. Бисер.
Отворени бяха подадените 20 оферти от строителни фирми и бяха класирани 6 от кандидатствалите, чиито оферти отговарят на условията на Областна администрация Хасково и на Обществения съвет: „Аделмакс” ООД – 104 249 лв.; „Пловдивстройресурс” АД - 98 010 лв.; „Балканстрой” АД – 74 038 лв.; „Билдинвест” ООД – 88 532 лв., „Бял бор проект” ЕООД – 89 591 лв. и „ГБС – Пловдив” АД – 89 923 лв.
На базата на количествено-стойностните сметки и след становище от независими експерти Общественият съвет класира 6-те фирми по критерий най-ниска цена и избра за изпълнител фирма „Балканстрой” АД.
Общественият съвет възложи на ръководството на БЧК да пристъпи към сключване на договор за строителство на първите 10 къщи в Бисер с фирма „Балканстрой” АД. 
   
Американският посланик връчи дарение
12.04. 2012 г.  
В Централната складова база на БЧК в с. Лозен се състоя официална среща на председателя на БЧК г-н Христо Григоров с Н. Пр. г-н Джеймс Уорлик – извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България. В срещата участваха и г-н Ерик Алекзандър – генерален консул на САЩ в България и доц. д-р Красимир Гигов – генерален директор на БЧК.
Гостите връчиха дарение, закупено благодарение на предоставените 50,000.00 (петдесет хиляди) щатски долара от правителството на САЩ чрез Отдела за помощ при бедствия в чужбина на Американската агенция за международно развитие (USAID) c цел подпомагане на хуманитарните действия на БЧК в помощ на пострадали при бедствия.

 

Дарението е жест на солидарността и хуманитарното сътрудничество на правителството и народа на САЩ към хората и правителството на България.
Участниците в срещата и журналистите имаха възможност да разгледат закупените с дарените средства технически съоръжения за действие в условията на бедствие според волята на дарителя – мотогенератори, надуваеми лодки, помпи и др.

 

   
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ СТРОИТЕЛНИТЕ ФИРМИ, КАНДИДАТСТВАЛИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВИ КЪЩИ В СЕЛО БИСЕР
 05.04.2012 г.  
Днес, на първото си заседание, Общественият съвет за управление на финансовите средства по кампанията за подпомагане на пострадалите от наводненията в Хасковска област избра за свой председател д-р Валентин Пеев (зам.-председател на БЧК) и за зам.-председател Жана Райкова (финансов контрольор в Областна администрация Хасково).
Членовете на Съвета приеха и Правилник за работата си.
На първото си заседание Общественият съвет взе решение да не отваря получените оферти до предоставянето от кандидатствалите фирми в срок от 10 работни дни на следните допълнителни документи:
  • Удостоверение за вписване в „Централния професионален регистър на строителя” за първа група, втора категория;
  • Удостоверение за липса на задължения към НАП;
  • Копие от „Отчет за приходи и разходи” придружено с декларация от която да е видно, че кандидатът има реализиран оборот от строителна дейност за последните три години не по-малко от 1,5 милиона лева.

 

Днешните решения, около които се обединиха всички членове на Обществения съвет, бяха взети с оглед най-ефективното изразходване на набраните средства по дарителската кампания с цел задоволяване нуждите на пострадалите чрез осигуряване на изпълнители, които могат да гарантират успешно, качествено и в срок изграждане на новите къщи.

 

   
ЗАПОЧВА ИЗБОРЪТ НА ИЗПЪЛНИТЕЛИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА 57 НОВИ КЪЩИ В СЕЛО БИСЕР
 05.04.2012 г.  

Обществения съвет за управление на финансовите средства по кампанията за подпомагане на пострадалите от наводненията в Хасковска област започна своята работата.

 

 

На първото си заседание Общественият съвет ще отвори публично постъпилите оферти от строителни фирми, ще разгледа получените предложения и ще стартира процедурата по избор на изпълнители. Строителната камара в България, като част от Обществения съвет, поема безвъзмездно авторския надзор и инвеститорския контрол по изпълнение на строителството.

 

 

По предложение на областния управител на Хасково г-жа Ирена Узунова в Българския Червен кръст се набират оферти от строителни фирми, желаещи да участват в изграждането на 57 нови къщи в с. Бисер, област Хасково, до 17.00 часа на 04.04.2012 г. На интернет страниците на БЧК (www.redcross.bg) и на Областна администрация Хасково (www.hs.government.bg) е поместена количествената сметка за изготвяне на предложенията за изпълнение.

 Българската федерация по ски дари 58 008 лева в помощ на пострадалите от наводненията

 

29.03.2012 г.

 


Съгласно поетите ангажименти от председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев, 50% от приходите от билети по време на четирите старта на Световната купа в Банско да бъдат дарени в помощ на пострадалото от наводненията население в Хасковска област, днес за благотворителната кампания на БЧК бяха преведени 58 008 лева.

 

До момента набраната сума по банковата сметка е 755 712 лева. Изпратените SMS-и на кратък номер 1255 са 192 257.

 

Кампанията на БЧК приключва на 31 март 2012 г.

Разпределението на събраните средства ще стане от специално учредената Обществена комисия, в чийто състав са включени представители на БЧК, на партньорите в кампанията, на държавни институции и на медиите.

 

Ще бъде спазена и волята на отделните дарители.

 

   
ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА 57 НОВИ КЪЩИ В СЕЛО БИСЕР
28.03.2012 г.  

По предложение на областния управител на Хасково г-жа Ирена Узунова, Областна администрация Хасково и Българският Червен кръст започват набирането на оферти от строителни фирми, желаещи да участват в изграждането на 57 нови къщи в с. Бисер, област Хасково.
На интернет страниците на БЧК
www.redcross.bg и на Областна администрация Хасково www.hs.government.bg е поместена количествената сметка, по която желаещите да кандидатстват могат да изготвят в стойностно изражение предложението си за изпълнение.
Офертите трябва да бъдат изпратени или донесени в затворен плик в централата на БЧК – 1407 София, бул. Джеймс Баучер 76, Деловодство, за „Обществен съвет по кампанията за подпомагане на пострадалите от наводненията”, не по-късно от 17.00 часа на 04.04.2012 г. (сряда). Деловодството на БЧК ще работи и в събота и неделя.
Домакинствата, които ще бъдат подпомогнати, са определени от Обществения комитет в с. Бисер.

   
Кампанията на БЧК в помощ на засегнатите селища на Хасковска област продължава до края на март 2012 г.
21.03.2012 г.  

 

Разпределението на събраните средства ще стане от специално учредената Обществена комисия.
“Във връзка с излъчен репортаж по една от националните телевизии за недоволства и разправии сред жителите на Харманлийското село Бисер поради непрозрачност на разпределението на събраните по благотворителни кампании средства, Пресцентърът на Българския Червен кръст заявява, че инициираната от нашата организация кампания все още не е приключила. Тя ще продължи до края на м. март 2012 г.

 

 

До момента по банковата сметка на БЧК са набрани 688 033 лв., а 192 217 е броят на изпратените SMS – и на кратък номер 1255 за трите мобилни оператора.

Разпределението на събраните средства ще стане от специално учредената Обществена комисия, в чийто състав са включени представители на Българския Червен кръст, на партньорите в кампанията, на държавни институции и на медиите. Това е ангажимент, който БЧК пое още при обявяването на фондонабирателната кампания. Ще бъде спазена и волята на отделните дарители.

 

За предстоящите заседания на комисията и за решенията, които тя ще вземе, ще бъдат уведомени своевременно както медиите, така и всички заинтересовани страни, вкл. и обществеността на пострадалите селища в Харманлийско.

Никакви основания за безпокойства и тревоги у пострадалите не трябва да има във връзка със събраните в кампанията на БЧК средства. Те ще бъдат похарчени по предназначение - за преодоляване на щетите от наводненията.

БЧК и Обществената комисия ще разпространи чрез медиите и публичен отчет за разходването на средствата.

   
Нова благотворителна инициатива на БЧК и Мтел
19.03.2012 г.  

 Българският Червен кръст и Мтел продължават съвместните си инициативи за подпомагане на пострадалите от наводнението в Хасковска област.

От 20 март до 20 април ще се набират средства в специално брандирани запечатани кутии, разположени във веригата магазини на Мтел.

Всички клиенти на телекома, както и всички желаещи да подпомогнат жителите в пострадалите райони, ще могат да пускат в кутиите своите дарения. След приключването на кампанията на 20 април, Мтел ще обяви размера на събраната сума и ще я удвои. Средствата ще бъдат предоставени на БЧК, а хуманитарната организация ще ги изразходва за покриване на най-неотложните нужди на пострадалите от наводненията.

 

 

   
Бразилското правителство подкрепи кампанията на БЧК в помощ на пострадалите от наводненията
12.03.2012 г.
В Музейната зала на БЧК се проведе официална среща за връчване на дарение от правителството на Бразилия на Българския Червен кръст в помощ на пострадалите от наводненията.
Бразилското правителство поднесе и своите искрени съболезнования на семействата на жертвите.

 

Дарението от петдесет хиляди щатски долара е жест на солидарността и хуманитарното сътрудничество на правителството и народа на Бразилия към хората и правителството на България. То бе връчено на председателя на БЧК Христо Григоров от Н. Пр. Уошингтън Луис Перейра-де-Соуза, посланик на Бразилия в България. В срещата участва и Светла Стефанова, началник отдел „Латинска Америка и Карибски страни” към дирекция „Америка” на МВнР. Тя информира присъстващите, че министърът на външните работи на Р България Николай Младенов е изпратил благодарствено писмо до правителството на Бразилия за жеста на солидарност и съпричастност.
Председателят на БЧК Христо Григоров информира гостите и представителите на медиите за досегашните резултати на благотворителната кампания. В банковата сметка на БЧК за подпомагане на пострадалите и възстановяване на щетите от наводнението в Хасковска област до 13,00 ч. на 13.03.2012 г. са постъпили 667 342 лева.
Набирането на средства чрез SMS на кратък номер 1255 за всички мобилни оператори продължава до 31 март 2012 г. До момента в Mтел са постъпили 92 297 благотворителни SMS-a, в Globul – 68 626, а във Vivacom – 31 273.

   
Ново дарение за с. Бисер
23.02.2012 г.  

 

Преставители на Асоциацията на виетнамците в Република България посетиха централата на БЧК и дариха 1 650 лева за пострадалото от наводнението население.

 

Василка Каменова – зам.-генерален директор на БЧК и Ясен Сливенски – директор на “Мениджмънт на бедствията” запознаха Нгуен Ван Тай – председател и Ле Тханх Хоанг – зам.-председател на Асоциацията на виетнамците в Република България с кризисната обсановка в община Харманли към настоящия момент. 

 

По време на срещата бе разменена информация за дейността на двете организации и бяха обсъдени възможности за бъдещо сътрудничество.
   
Продължават действията на БЧК по възстановяване и оказване на помощ в засегнатите от наводненията региони
21.02.2012 г.  

Представител на организацията участва във временната администрация, създадена за ликвидиране на пораженията от стихията.

Изпратеният екип специалисти от централата в София работеше на терен заедно с червенокръстците от Хасково за подпомагане на пострадалите и за преодоляване на последствията от наводнението. На засегнатите жители от с. Бисер непрекъснато бяха раздавани чай, закуски, минерална вода, хигиенни материали, топли дрехи и завивки. В червенокръсткия пункт в читалището на селото продължава ежедневната работа на психолози-доброволци на БЧК за оказване на психо-социална подкрепа на нуждаещите се. От бедствения резерв на БЧК бяха раздадени помощи и материали на повече от 200 човека от най-пострадалите семейства.

С камион на мястото бяха изпратени от БЧК и предоставени на временната администрация на с. Бисер 15 машини за изсушаване, доказали вече своята ефективност при наводненията от 2005 г.

Даренията, постъпили в банковата сметка на БЧК до 09,00 ч. на 21.02.2012 г. за подпомагане и възстановяване на щетите от наводнението в Хасковска област възлизат на 477 538 лева. 

Продължава набирането на средства и чрез празен SMS на кратък номер 1255 за всички мобилни оператори. До момента в Mтел са постъпили 91 721 броя благотворителни SMS-a, а в Globul – 57 167 броя. Средства се набират и чрез директен стационарен телефонен номер на Виваком - 0 900 5 1255.

   
Американското правителство подкрепя кампанията за набиране на средства за пострадалите от наводненията
15.02.2012 г.  

 

Днес по банковата сметка на БЧК за пострадалите от наводненията беше получено дарение от правителството на Съединените американски щати в размер на $ 50 000 (73 650 лева).

То е направено след искане на посолството на САЩ у нас до Американската агенция за международно развитие.

Договорът за дарение бе връчен лично на председателя на БЧК Христо Григоров на официална среща, състояла се на 13 февруари. Организацията изпрати специално благодарствено писмо до дипломатическата мисия на САЩ у нас.

Общата сума, набрана до момента за подпомагане и възстановяване на щетите от наводнението от 6 февруари т. г. в с. Бисер, Хасковска област е 394 118 лева.

 

   
За Хасковска област все още е в сила бедствено положение
13.02.2012 г.  

Екипът на ОС на БЧК – Хасково, съвместно с представители на Секретариата на НС на БЧК продължава дейностите по оказване на помощ и подкрепа на пострадалите от стихията.

В червенокръсткия пункт в училището на с. Бисер продължава работата на психолог-доброволец на БЧК за оказване на психо-социална подкрепа на нуждаещите се.

Досега на повече от 200 човека от най-пострадалите семейства са раздадени помощи и материали (одеяла, чаршафи, ботуши, топли ръкавици, хигиенни материали и др.), осигурени от бедствения резерв на БЧК. Екипът на Червения кръст организира системата от специално създадените пунктове за приемане и раздаване на получените дарения и подпомага местните доброволци. Създаден е и склад за хранителните продукти. Пет фургона, изцяло оборудвани и заредени с материали от бедствения резерв на БЧК, са на разположение при възникването на нови или допълнителни нужди на останалите без дом.  

 

До момента в Mтeл са постъпили 76 345 SMS-a, а в Globul – 57 167. Виваком ще предостави актуални данни за набраните средства в началото на идната седмица. 

 

Българският Червен кръст благодари на всички средства за масово осведомяване, които подкрепиха нашата кампания и станаха важен мобилизиращ фактор за съпричастността на хората в България.

БЧК изразява своята дълбока благодарност на гражданите и фирмите, които дариха средства и продукция и помогнаха на пострадалите в този труден момент, както и на мобилните оператори, предоставящи без печалба възможността да бъдат набрани средства за каманията.
   
Българската федерация по ски направи дарение на БЧК
09.02.2012 г.  
 

 

Днес в Музейната зала на БЧК се състоя церемония по връчване на дарение от Българската федерация по ски.  

Федерацията направи дарение от топли зимни екипи (якета, клинове, пуловери, ръкавици, анцузи) за подпомагане на пострадалите от наводненията в Харманлийско и за спасителните екипи на Българския Червен кръст, които работят в засегнатите райони.

Дарението беше връчено от председателя на Федерацията Цеко Минев, който обяви, че Федерацията ще дари на пострадалите чрез БЧК и 50 % от приходите от билети по време на четирите старта на Световната купа в Банско.

Дарението беше прието от председателя на Българския Червен кръст Христо Григоров, който сподели, че до момента по обявената банкова сметка на БЧК са постъпили 173 400 лева. В тази сума не са включени постъпленията чрез SMS.

БЧК ще учреди Обществен съвет с участието и на представители на медиите, който, според експертните оценки, направени от екипите на БЧК и Националния кризисен щаб, ще разпредели дарените средства по най-справедлив и прозрачен начин и ще отговори адекватно на нуждите на хората.

Кампанията на БЧК продължава.  

   
Нови екипи на БЧК работят в с. Бисер. Хиляди хора дариха средства за пострадалите
08.02.2012 г.  
Всички доброволци, членове и служители на Българския Червен кръст се присъединяват към скръбта на нацията по повод на тежките загуби след наводнението в с. Бисер и околните села и изразяват най-дълбоко съчувствие на близките на загиналите.

Днес сутринта за пострадалото село замина екип за работа при бедствия. Четирима специалисти от централата в София се включват в помощ на червенокръстците от Хасково за подпомагане на пострадалите и преодоляване на последствията от наводнението.

 
На засегнатите жители от с. Бисер непрекъснато се раздават чай, закуски, минерална вода, хигиенни материали, топли дрехи и завивки. Вчера организацията изпрати в селото два камиона с минерална вода и закуски, дарени от фирми производителки. Предоставени са от БЧК 100 комплекта спално бельо, 100 завивки и 100 възглавници.
От днес на терен в засегнатото село работи екип на Планинската спасителна служба към БЧК със служебно куче и издирва няколко души, които са в неизвестност след бедствието.
Двама професионални психолози – доброволци на БЧК, работят с жителите на селото и близките на загиналите за преодоляване на посттравматичния стрес.
Хиляди наши сънародници от страната и чужбина заявиха желанието си да помогнат според възможностите си на засегнатите от бедствието. Непрекъснато се предлагат и жилищни имоти в различни краища на България за останалите без дом.
До момента, само за един ден, по банков път са набрани 93 851 лева. Набирането на средства продължава.
Пресцентърът на БЧК ще информира обществеността и медиите за всички свои действия в засегнатите от бедствия региони, както и за хода на дарителската кампания в помощ на пострадалите.
   
БЧК набира средства за подпомагане на пострадалите от наводненията в община Харманли
06.02.2012 г.  
 

 

Във връзка с бедствената ситуация в редица селища на Хасковска област, екипи на Българския Червен кръст действат на място, като подпомагат засегнатите от наводнението и евакуираните в Харманли.
Съвместно с партньорите от ПБЗН и местната власт се проучват и оценяват най-належащите нужди на бедстващото население.

БЧК обявява Банкова сметка за парични дарения, поместена на интернет страницата на организацията:
Български Червен кръст
Уникредит Булбанк АД
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF

Дарение можете да направите и онлайн на Интернет страницата на организацията (www.redcross.bg). 
Българският Червен кръст съвместно с трите мобилни оператора активираха кратък номер 1255 за дарения чрез SMS за пострадалите от наводненията. Стойността на всяко дарение е 1.20 лв. с ДДС.