ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

  ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Мога ли да се заразя с COVID-19 от ваксината?

·         Не, не можете да се заразите с COVID-19 от ваксината. Ваксината не би била одобрена, ако може да Ви причини заболяването, от което е предназначена да Ви предпази. Както всяко друго лекарство, ваксините в ЕС подлежат на тестване и оценка според високи стандарти, с цел гарантиране безопасността и ефективността им.

Източник: МФЧК/ЧП

Ваксината променя ли моето ДНК?

·         Не. Ваксините съдържат синтезиран фрагмент от генетичния материал на вируса (иРНК), който „дава инструкция“ на клетките в тялото да произведат протеин, който от своя страна задейства механизмите на имунната система. Материалът, който се инжектира, се разпада много бързо и не влиза в частта на клетките, в която се намират Вашите собствени хромозоми, така че не може да промени гените ви.

Източник: МФЧК/ЧП

Колко време отнема на ваксината да подейства?

·         Вашата имунна система има нужда от време, в което да генерира реакция, така че като цяло защитата от вируса започва след около 7 дни. При ваксини, които се прилагат в две дози, това означава, че ще имате пълната защита на ваксината около седмица след втората доза.

Източник: МФЧК/ЧП; https://coronavirus.bg/bg/

Имат ли ваксините странични ефекти?

·       Както всички лекарства, ваксините могат да причинят странични реакции. Повечето от тях са леки и краткосрочни като болка на мястото на инжектиране, умора или главоболие. Много хора не получават никакви странични ефекти. При много ваксини може някои хора да се почувстват леко неразположени, тъй като имунният им отговор е бил предизвикан. Важно е да се знае, че тъй като ваксината не може да ви зарази, тези симптоми не индикират за болестта COVID-19.

Най-честите странични ефекти от ваксината срещу COVID-19 са:

Лека болка в ръката около мястото на инжектиране.

Чувствителност или болка в ръката, която обикновено трае 1-2 дни.

Умора, главоболие, общи болки и леки грипоподобни симптоми.

Няма доказателства, че ваксината влияе върху плодовитостта или променя Вашето ДНК.

Ваксината отговаря на най-строгите стандарти за безопасност и е обявена за безопасна за разпространение, но ще продължи да се наблюдава от учени, които ще съобщават за всякакви редки или дългосрочни странични ефекти, ако възникнат такива.

Източник: МФЧК/ЧП  https://www.redcross.org.uk

Как да сме сигурни, че няма да има дългосрочни странични ефекти?

·         По-голямата част от страничните ефекти на ваксината се появяват скоро след получаване на ваксина, а не месеци или години по-късно. След като ваксината бъде лицензирана (одобрена), учени и държавни агенции продължават да наблюдават нейната безопасност, за да идентифицират редки странични ефекти, като такива, които могат да засегнат един човек на милион. Наблюдават се интензивно и ефектите конкретно върху уязвими групи хора, включително тези със специфични медицински състояния или бременни жени, които може да не са били включени в клиничните изпитвания. Здравните работници са обучени да идентифицират и докладват нежелани реакции у пациентите, а хората с предхождащи здравословни състояния са внимателно наблюдавани при пускането на ваксините.

Източник: IFRC Q&A  https://preparecenter.org/

Трябва ли да се тревожа, че ваксината срещу COVID-19 е прибързана?

·       Въпреки че повечето кандидати за ваксини бяха разработени и тествани сравнително бързо, те все пак преминават през същия процес на одобрение, проучване и изследвания като останалите ваксини. Одобрените ваксини съответстват на законовите изисквания за фармацевтично качество, безопасност и ефикасност както всички други лекарства.

Причината ваксините да бъдат разработени толкова бързо е глобалното сътрудничество и финансиране, което позволи едновременното провеждане на различните изпитателни етапи.

Източник: МФЧК/ЧП

Достатъчно тествани ли са ваксините?

·      Коронавирусите са известни и задълбочено изучавани от науката от дълъг период от време, а разработването на ваксините се основават на знания, опит и технологии, използвани за други ваксини. (https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/faq)

·         Ваксините срещу COVID-19 са преминали през същото количество тестове и процеси за безопасност както всички останали ваксини. Обикновено клиничните тестове могат да бъдат отложени поради ниския брой доброволци и липсата на финансиране. В случая на ваксините срещу COVID-19 обаче нито финансирането, нито броят на доброволците е проблем. Ваксините са тествани върху десетки хиляди хора, които са се включили в процеса напълно доброволно.

Източник: МФЧК/ЧП

Ще получа ли алергична реакция от ваксината срещу COVID-19?

·         Шансът да получите тежка реакция към ваксина е около 1 на 760 000. Въпреки това съветваме всеки, който изпитва притеснения от евентуална алергична реакция, да се съветва първо с личния и лекуващия си лекар.

Източник: МФЧК/ЧП

Необходимо ли е да се ваксинирам, ако съм преболедувал вече COVID-19?

·         Имунизирането срещу COVID-19 e също толкова важно за преболедувалите, колкото и за непреболедувалите.

Ако сте преболедували, може да имате някаква степен на имунна защита, но тя варира и може да не продължи дълго време. Тъй като не знаем колко дълго антителата се запазват след инфекцията и малък брой хора са имали по-тежки повторни заразявания, ваксината може да бъде от полза за повишаване на съществуващия след инфекция имунитет на човек.

Източник: https://coronavirus.bg/bg/ (https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/faq)

Ако се ваксинирам срещу COVID-19, ще трябва ли все още да спазвам другите предпазни мерки като физическо дистанциране и носене на маска?

·       Да. За момента препоръчваме на всички – включително тези, които са били ваксинирани – да продължат да използват всички налични инструменти за предпазване срещу разпространението на COVID-19 като физическо дистанциране и носене на маски. Това ще осигури възможно най-добрата защита срещу зараза и разпространение на вируса. Наличните ваксини са много ефективни за предотвратяването на сериозно заболяване от COVID-19. Все още обаче не знаем колко ефективни са те по отношение на предотвратяването на асимптоматична инфекция, при която ваксинираното лице не би се почувствало зле, но все пак би могло да разпространи вируса на други хора.

Учените изчисляват, че за да се постави под контрол COVID-19, около 7 или 8 от всеки 10 души ще трябва да бъдат имунизирани.

Никой не е в безопасност, докато всички останали не са. Вие и Вашето обосновано и отговорно решение имате значение!

Къде мога да открия повече информация?

·     Изключително важно е при възникнали въпроси или нужда от пояснение да се обръщаме към официалните източници на информация. Примери за такива са информационните ресурси, достъпни в сайтовете на МФЧК/ЧП, СЗО, МЗ, ECDC, ЕМА и др.

Актуална информация за мерките и темповете на разпространение на вируса и ваксината в България може да откриете тук: https://coronavirus.bg/bg/


Насърчава ли Българският Червен кръст хората да се ваксинират срещу COVID-19?

·         Българският Червен кръст следва препоръките на Световната здравна организация, която продължава своята работа на преглед  на жизнеспособните ваксини COVID-19 за обществена употреба. Понастоящем насърчаваме гражданите да следва съветите на местните здравни власти, за да се подпомогнат здравето и безопасността на нашата общност.

·         При липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция, с каквото съвременната медицина не разполага, освен стриктното спазване на противоепидемичните мерки, единствената възможност е ваксината. Това е доказано с огромния, многогодишен опит, който човечеството е натрупало в борбата с инфекциозните заболявания.

 (БАН - https://www.bas.bg/)

Препоръчваме на хората да се свържат със своя личен лекар, за да разберат дали могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 и къде могат да го направят, в случай че проявят желание.

Къде мога да заявя своето желание за ваксинация?

·     Всеки български гражданин може да заяви желание да се ваксинира чрез личния си лекар или чрез онлайн платформата https://his.bg/.

·        Друга възможност за ваксинация са работещите „зелени коридори“, информация за които можете да намерите на сайта на МЗ, от медиите и в интернет.

Как се прилагат ваксините срещу COVID-19?

·         Трите одобрени за употреба в ЕС ваксини (на Pfizer/BioNTech, на Moderna и на AstraZeneca) се прилагат мускулно, в рамото, като две отделни дози. Четвъртата одобрена ваксина COVID-19 Vaccine Janssen се прилага като една доза по 0,5 ml само чрез интрамускулна инжекция.

        Препоръчителният интервал между поставянето на първа и втора доза е различен:

  • За ваксината на Pfizer/BioNTech – през интервал най-малко от 21 дни;
  •  За ваксината на Moderna – препоръчва се втората доза да се приложи 28 дни след първата;
  •  За ваксината на AstraZeneca – интервал от 4 до 12 седмици, като препоръката на Националния ваксинационен щаб е втората доза да се постави на 10-ата седмица.

Още информация:

  • Ваксината срещу COVID-19 се поставя от медицинско лице в разкритите в страната ваксинационни пунктове и в кабинетите на общопрактикуващите лекари или от мобилните ваксинационни екипи.
  • Преди поставянето на ваксината гражданите попълват т.нар. Информирано съгласие за ваксинация срещу COVID-19.
  • След като бъде приложена доза от ваксината, имунизираните остават за около 15 минути под медицинско наблюдение.
  • Ваксините срещу COVID-19 са безплатни и по желание.
  •  Имунизацията не е обвързана със здравноосигурителния статус на гражданите.

Източник: МЗ, FB page

С цел да подобряваме и обновяваме информацията в тази секция, задавайте своите въпроси тук. Ще се опитаме да отговорим на най- често задаваните въпроси регулярно и при налична информация. Благодарим Ви!