ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

  ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Мога ли да се заразя с COVID-19 от ваксината?

Не, не можете да се заразите с COVID-19 от ваксината. Ваксината не би била одобрена, ако причинява заболяването, за което е предназначена да предпазва. Както всяко друго лекарство, ваксините в ЕС подлежат на тестване и оценка според високи стандарти, с цел гарантиране безопасността и ефективността им.

Източник: МФЧК/ЧП

иРНК ваксината променя ли моето ДНК?

Не. Ваксините съдържат синтезиран фрагмент от генетичния материал на вируса (иРНК), който „дава инструкция“ на клетките в тялото да произведат протеин, който от своя страна задейства механизмите на имунната система. Материалът, който се инжектира, се разпада много бързо и не влиза в частта на клетките, в която се намират Вашите собствени хромозоми, така че не може да промени гените ви.

Източник: МФЧК/ЧП

Колко време отнема на ваксината да подейства?

Имунната система на човека има нужда от време, в което да генерира реакция, така че като цяло защитата от вируса започва след около 7 дни. При ваксини, които се прилагат в две дози, това означава, че ще има пълната защита на ваксината около седмица след втората доза.

Източник: МФЧК/ЧП; https://coronavirus.bg/bg/

Имат ли ваксините странични ефекти?

Както всички лекарства, ваксините могат да причинят странични реакции. Повечето от тях са леки и краткотрайни като: болка на мястото на инжектиране, умора или главоболие. Много хора не получават никакви странични ефекти. Но някои хора може да се почувстват леко неразположени, тъй като имунният им отговор е бил предизвикан. Важно е да се знае, че ваксината не може да ви зарази и тези симптоми не индикират за болестта COVID-19.

Най-честите странични ефекти от ваксината срещу COVID-19 са:

Лека болка в ръката около мястото на инжектиране, която обикновено трае 2-3 дни.

Умора, главоболие, общи болки и леки грипоподобни симптоми.

Няма доказателства, че ваксината влияе върху плодовитостта или променя Вашето ДНК.

Ваксината отговаря на най-строгите стандарти за безопасност, за да бъде одобрена за употреба, но учените продължават да наблюдават за всякакви редки или дългосрочни странични ефекти, възникнали при приложението й.

Източник: МФЧК/ЧП и redcross.org.uk 

Как да сме сигурни, че няма да има дългосрочни странични ефекти?

 По-голямата част от страничните ефекти на ваксината се появяват непосредствено след получаване на ваксина, а не месеци или години по-късно. След като ваксината бъде лицензирана (одобрена), учени и държавни агенции продължават да наблюдават нейната безопасност, за да идентифицират редки странични ефекти, като такива, които могат да засегнат един човек на милион. Наблюдават се реакции върху уязвими групи хора, включително и при такива  със специфични медицински състояния или бременни жени, които  не са били включени в клиничните изпитвания. Здравните работници са обучени да идентифицират и докладват нежелани реакции у пациентите, а хората с придружаващи  здравословни проблеми са внимателно наблюдавани при ваксиниране.

Източник: IFRC Q&A (https://preparecenter.org/toolkit/healthhelpdesk/health-help-desk-faqs/#___Vaccination_against_COVID19__ )

Трябва ли да се тревожа, че ваксината срещу COVID-19 е прибързана?

Въпреки че повечето производители на  ваксини разработиха и тестваха ваксините сравнително бързо, те  преминаха през същия процес на одобрение, проучване и изследвания както и останалите ваксини. Одобрените ваксини съответстват на законовите изисквания за фармацевтично качество, безопасност и ефикасност както всички други лекарства.Причината ваксините да бъдат разработени толкова бързо е глобалното сътрудничество и финансиране, което позволи едновременното провеждане на различните изпитателни етапи.

Източник: МФЧК/ЧП

Достатъчно тествани ли са ваксините?

Ваксините срещу COVID-19 са преминали през всички тестове и процеси за безопасност както и останалите ваксини. Обикновено клиничните тестове могат да бъдат отложени поради ниския брой доброволци и липсата на финансиране. За създаване на ваксини срещу   COVID-19 обаче нито финансирането, нито броят на доброволците беше проблем. Ваксините са тествани върху десетки хиляди хора, които  се включиха в процеса напълно доброволно.

Източник: МФЧК/ЧП

Ще получа ли алергична реакция от ваксината срещу COVID-19?

Шансът да получите тежка реакция към ваксина е около 1 на 760 000. Въпреки това съветваме всеки, който изпитва притеснения от евентуална алергична реакция, да се съветва първо с личния и лекуващия си лекар.

Източник: МФЧК/ЧП

Необходимо ли е да се ваксинирам, ако съм преболедувал вече COVID-19?

 Имунизирането срещу COVID-19 e също толкова важно за преболедувалите, колкото и за непреболедувалите.

Ако сте преболедували, може да имате някаква степен на имунна защита, но тя варира и може да не продължи дълго време. Тъй като не знаем колко дълго антителата се запазват след инфекцията и малък брой хора са имали по-тежки повторни заразявания, ваксината може да бъде само от полза за повишаване на съществуващия след инфекцията имунитет.

Източник: https://coronavirus.bg/bg/ (https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/faq)

Ако се ваксинирам срещу COVID-19, ще трябва ли все още да спазвам другите предпазни мерки като физическо дистанциране и носене на маска?

Да. За момента препоръчваме на всички – включително тези, които са били ваксинирани – да продължат да използват всички налични инструменти за предпазване срещу разпространението на COVID-19 като физическо дистанциране и носене на маски. Това ще осигури възможно най-добрата защита срещу зараза и разпространение на вируса. Наличните ваксини са много ефективни за предотвратяването на сериозно заболяване от COVID-19. Все още обаче не знаем колко ефективни са те по отношение на предотвратяването на асимптоматична инфекция, при която ваксинираното лице не би се почувствало зле, но все пак би могло да разпространи вируса на други хора.

Учените изчисляват, че за да се постави под контрол COVID-19, около 7 или 8 от всеки 10 души  трябва да бъдат имунизирани.

Никой не е в безопасност, докато всички останали не са.  Вашето отговорно решение е от огромно значение!

Къде мога да открия повече информация?

Изключително важно е при възникнали въпроси или нужда от пояснение да се обръщаме към официалните източници на информация. Примери за такива са информационните ресурси, достъпни в сайтовете на МФЧК/ЧП, СЗО, МЗ, ECDC ЕМА и др.

Актуална информация за мерките и темповете на разпространение на вируса и ваксинацията в България може да откриете тук:  https://coronavirus.bg/bg/, https://esribulgaria.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/6e2c968cf38540f29a4311295dce390f

Насърчава ли Българският Червен кръст хората да се ваксинират срещу COVID-19?

Българският Червен кръст следва препоръките на Световната здравна организация, която продължава да контролира  ефективността на ваксините за COVID-19, одобрени  за обществена употреба. Понастоящем насърчаваме гражданите да следват съветите на здравните власти, които са в интерес на здравето и безопасността на гражданите.

Препоръчваме да се свържете със своя личен лекар или медицински специалист, за да разберете дали можете да се ваксинирате срещу COVID-19 и къде може да го направите.

Къде мога да заявя своето желание за ваксинация?

 Всеки български гражданин може да заяви желание да се ваксинира чрез личния си лекар или чрез онлайн платформата https://his.bg/

Как се прилагат ваксините срещу COVID-19?

И трите одобрени за употреба в ЕС ваксини (на Pfizer/BioNTech, на Moderna и на AstraZeneca) се прилагат мускулно, в рамото, като две отделни дози.

Препоръчителният интервал между поставянето на първа и втора доза е различен:

o   За ваксината на Pfizer/BioNTech – през интервал най-малко от 21 дни;

o   За ваксината на Moderna – препоръчва се втората доза да се приложи 28 дни след първата;

o   За ваксината на Astra Zenecaинтервал от 4 до 12 седмици, като препоръката на Националния ваксинационен щаб е втората доза да се постави на 10-ата седмица.

Още информация:

  • Ваксината срещу COVID-19 се поставя от медицинско лице в разкритите в страната ваксинационни пунктове и в кабинетите на общопрактикуващите лекари или от мобилните ваксинационни екипи.
  • Преди поставянето на ваксината гражданите попълват т.нар. Информирано съгласие за ваксинация срещу COVID-19.
  • След като бъде приложена доза от ваксината, имунизираните следва да останат  за около 15 минути под медицинско наблюдение.
  • Ваксините срещу COVID-19 са безплатни и по желание.
  • Имунизацията не е обвързана със здравноосигурителния статус на гражданите.

Източник: МЗ, FB page