140 години помагаме заедно

140 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

София
25 октомври 2018 г.


Българският Червен кръст отбеляза тържествено 140-годишнината от създаването си. Юбилеят премина под почетния патронаж на президента на Република България г-н Румен Радев.

        

Специален гост на честванията бе президентът на Международната федерация на Червения кръст/Червения полумесец (МФЧК/ЧП) Франческо Рока, който на място се запозна с дейностите, осъществявани Българският Червен кръст. Президентът на МФЧК/ЧП Франческо Рока, председателят на БЧК акад. Христо Григоров и генералният директор д-р София Стоименова бяха приети от президента на Република България и от представители на българското правителство. Най-наболелите хуманитарни проблеми в света бяха обсъдени с вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, която изрази подкрепата си към проект на БЧК, в сътрудничество с МФЧК/ЧП, за създаване на склад за бедствена готовност у нас, който да обслужва целия регион, както и на училище за обучение на парамедици от Балканския регион.Президентът на МФЧК/ЧП се срещна и със зам.-министър председателя Томислав Дончев, със зам.-министъра на вътрешните работи Милко Бернер и с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР гл. комисар Николай Николов.

„Високо ценим дейността на Българският Червен кръст не само на местно, но и на международно равнище. Ще продължим да подкрепяме организацията, която би могла да играе ролята на „хуманитарен хъб“ за региона“ - заяви Франческо Рока след разговорите с представителите на изпълнителната власт.

Президентът на Република България Румен Радев благодари на Франческо Рока за подкрепата, която МФЧК/ЧП оказва на Българския Червен кръст. „Най-голямата доброволческа организация не просто спасява бедстващите и развива социални и здравни грижи за нуждаещи се деца, възрастни или самотни хора, тя създава усещането, че някой е готов безвъзмездно да помогне, поставяйки на риск живота си“, заяви държавният глава по време на срещата в президентството. По думите му, именно човечността и безвъзмездната подкрепа са един от стълбовете на всяко общество. Франческо Рока изрази задоволство от дейността на БЧК не само у нас, но и в региона, като посочи, че българската организацията има лидерска роля на Балканите и този потенциал трябва да се използва. „Трябва да се гордеете с младите българи, които се посвещават на доброволческите дейности със завидна енергия и служат за пример“ - добави президентът на МФЧК/ЧП.

В централата на БЧК Франческо Рока и придружаващите го представители на МФЧК/ЧП - Саймън Мисири – ръководител на Регионалната делегация на МФЧК/ЧП в Будапеща, и Гуанделина Конте - политически съветник на президента Рока, както и гостите от МКЧК – Иелена Стиячич и Гордана Миленкович, бяха посрещнати сърдечно от ръководителите на организацията от цялата страна, от доброволци и служители на БЧК. В изключително сърдечна атмосфера председателят на БЧК акад. Христо Григоров приветства гостите и всички червенокръстци по повод празника и заедно с генералния директор д-р С. Стоименова награди всички областни организации с паметен плакет „140 години БЧК“.

Повече от 120 доброволци на Българския младежки Червен кръст от цялата страна проведоха дискусия за предизвикателствата пред доброволчеството днес и „измериха“ заедно с президента на Федерацията колко доброволчески опит има в залата на Софийска градска художествена галерия, домакин на срещата.

Отбелязването на 140-годишнината продължи с тържествен концерт в Народния театър „Иван Вазов“ под надслов „Заедно помагаме“. Повече от 700 души в залата, дошли да уважат юбилея на най-голямата хуманитарна организация у нас, се изправиха на крака, за да изслушат българския национален химн и химна на БЧК. Приветствани слова произнесоха президентът на Република България Румен Радев, президентите на МФЧК/ЧП и на МКЧК и председателят на БЧК акад. Христо Григоров.

Последвалият тържествен концерт, чийто музикален домакин беше Гвардейският представителен духов оркестър под диригентството на подполк. Ради Радев, беше излъчван директно по БНТ, медиен партньор на събитието. Известни български музикални изпълнители - Еделина Кънева, Нели Рангелова, Михаела Филева, Ния, детският радиохор, музикална формация от Музикалното училище в София, Арт Войс Център Пловдив безвъзмездно предоставиха своето изкуство за хуманната кауза на Червения кръст. Професионалният подбор на изпълненията и сценарият на спектакъла бяха дело на режисьора Станислав Терзиев, а водещи на събитието бяха Мария Андонова и Стефан Щерев от БНТ.

След затрогващото изпълнение от всички участници в концерта на „Многая лета“ доброволци на БМЧК изнесоха на сцената десетки кошници с цветя, а водещите изчетоха дългия списък от получени поздравителни адреси.

          


 

Учебно-тренировъчно занятие на ДЕРБАК

Силистра
12 - 13 май 2018 г.

Екипът на областната червенокръстка организация, заедно с доброволци от клубовете на БМЧК, проведе учебно-тренировъчно занятие, което е част от дейностите по отбелязване на 140-годишнината от създаването на Българския Червен кръст.

Ръководителят на ДЕРБАК Тодор Христов и зам.-ръководителят Теодор Димитров планираха и организираха до най-малките подробности както обучителната, така и логистичната и практическата част на учението.

Доброволците на червенокръстката организация разясниха на участниците как се действа при оказване на първа долекарска помощ, първа психологична помощ, водноспасителен минимум, как се работи с радиостанция и компас. Особено ценна беше информацията за подготвяне на семейна раница с бедствен резерв. По време на практическото занятие в района на разгърнатия палатков лагер бяха отработени казуси на „бедствена ситуация“ с различни пострадали.


Благотворителна инициатива

София
19 април 2018 г.

С благотворителна изложба и концерт в културен дом „Красно село” Шеста териториална организация на СО на БЧК стартира поредица от инициативи по повод 140 годишнината от основаването на БЧК.
Обединени от идеята „Помагаме заедно” и подкрепени от районната администрация на „Красно село”, общинския културен дом и младежите от клуба към НУКК, които дариха свои картини, беше организиран истински културен празник за жителите на столицата. Петранка Недялкова, директор на Столичната организация, откри събитието, а поздравления към организаторите и участниците отправи зам. кметът Калин Николов.
Събраните средства от благотворителната инициатива са предназначени за Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „Царица Йоанна“- ИСУЛ.


Президентът Румен Радев дари кръв и стартира Мрежата от добрини

     

София
30 март 2018 г.

Със своя хуманен жест президентът на Република България откри националната пролетна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване и стартира Мрежата от добрини на БЧК посветена на 140-годишнината си, чийто патрон е президентът на Република България.
„Вярвам, че с всяка капка дарена кръв спасяваме живот, но и даряваме човечност. Всеки доброволен кръводарител в България заслужава уважението ни заради избора му да помогне на напълно непознат човек. Доброволно и безвъзмездно дарената кръв е ценност, тя няма цена. Дарената кръв ни свързва завинаги в истории за благородство, състрадателност и памет за стореното добро. Нека всеки, който може да дари кръв, да се включи в кампанията за кръводаряване „Капка по капка – живот!“ Приемете личната ми благодарност, че ще дарите живот на човек в беда!“ – с тези думи държавният глава се обърна към всички доброволни кръводарители в България.
Десетки служители на президентската администрация и на НСО последваха неговата човешка съпричастност към необходимостта от кръв и кръвни продукти за лечението на хиляди нуждаещи се.

 


 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

Първото дружество на Червения кръст в България е основано през 1878 г. в Сливен с председател Митрополит Серафим. Националната организация е сформирана през 1885 г. Същата година със специален Указ на княз Александър І Батенберг е утвърден Уставът на Българското дружество Червен кръст (БДЧК). С официалното му признаване от МКЧК на 20 октомври 1885 г., Българският Червен кръст (БЧК) става част от МДЧК/ЧП.

БЧК през годините

 • По време на Сръбско-българската война (1885-1886 г.) за първи път на Балканите, в изпълнение на Женевската конвенция, се разменят военнопленници, организират се превързочни пунктове за ранените, пропуска се транспорт с хуманитарна помощ от европейски червенокръстки дружества за БДЧК;
 • През 1900 г. БЧК създава първото на Балканите училище за милосърдни сестри и Болница „Червен кръст”;
 • В периода 1885-1935 г. участва в преодоляването на най-тежките епидемични болести – холера, тифус, малария и др. Дава своя принос и в борбата с туберкулозата;
 • Активно подпомага военномедицинската служба на Българската армия през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, организира болници, санитарни влакове, подкрепителни и превързочни пунктове и др.;
 • Изпраща свои санитарни мисии в помощ на Руския Червен кръст по време на Руско-японската война (1904-1905 г.) и през Първата световна война (1914-1915 г.), а в периода 1920-1944 г. полага грижи за стотици руски бежанци, потърсили убежище в България;
 • През 1921 г. се създава Българският младежки Червен кръст;
 • В периода 1921-1924 г. организира мащабна акция в помощ на гладуващите в Поволжието;
 • През 1924 г. се открива първата здравносъвещателна станция в София и за кратко време се създава мрежа в цялата страна;
 • През 1925 г. създава Съюза за закрила на децата;
 • През 1924-1928 г. организира подпомагането на български бежанци от Тракия и Македония. Проведена е широка национална и международна кампания в тяхна помощ;
 • Организира подпомагането на пострадалите от голямото земетресение в Южна България през 1928 г.;
 • През 1937 г. създава службата „Бърза медицинска помощ“;
 • През 1940 г. поставя началото на организираното кръводаряване в България;
 • По време на Втората световна война организира болница и санитарен влак на Източния фронт и  осъществява най-голямото в историята си участие във война;
 • През 1945 г. започва масово обучение на населението по първа помощ. Подготовката на доброволци за работа при обществени бедствия, обединени в дружествени служби за първа помощ, започва още от 1935 г.;
 • През 1947 г. създава санитарната авиация в България;
 • През 1950 г. към БЧК преминава създадената през 1933 г. Планинска спасителна служба;
 • През 1964 г. е създадена Водноспасителната служба на БЧК;
 • От 1965 до 1991 г., на всеки две години се провежда Международен фестивал на червенокръстки и здравни филми, превърнал се в значително културно събитие. Възстановен е през 2014 г.


БЧК днес

Българският Червен кръст е автономна организация, която подпомага държавата в хуманитарната област, в подготовката за действия при военно положение, военни конфликти и бедствия, за опазване и укрепване здравето на населението и за възпитанието му в дух на висока нравственост, милосърдие и благотворителност, както и при приемането, съхраняването и разпределянето на предоставената от чужди държави, организации и граждани помощ с хуманитарни, в т. ч. екологични и културно-просветни, цели (чл. 3 от Закона за БЧК).

Законът за БЧК е приет от Народното събрание през 1995 г. Организацията е регистрирана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел като сдружение за извършване на общественополезна дейност. Тези два закона, Уставът на БЧК и уставите на Движението и на МФЧК/ЧП са основополагащите документи, регламентиращи правата и задълженията на националното дружество.