XIX Международен фестивал на червенокръстки и здравни филми – Варна


От 14 до 19 септември 2021 г. във Варна ще се проведе XIX фестивал на червенокръстки и здравни филми под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, с художествен директор - проф. Божидар Манов и под ръководството на  Илко Раев, член на НС на БЧК и председател на Областния съвет на БЧК-Варна.    
Организатори на Фестивала са Българският Червен кръст и Медицинският университет – Варна,  а прожекциите са предвидени на открито/ на входа на Морската градина/ и на закрито /в Ре-бонкърс/. Ще бъдат съблюдавани всички правила за безопасност във връзка с пандемичната ситуация.   

Повече информация за програма на Фестивала можете да получите на интернет страницата на фестивала и в профила на Фестивала във Фейсбук .  Дневника на фестивала и интервюта с гостите може да прочетете в прикачения файл.


На 20 септември 2021 г., на заседание, журито на 19-тия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми в състав:
    1. проф.Божидар Манов – кинокритик  и журналист – председател;
    2. Сия Папазова – драматург, театрален и кинокритик;
    3. Рени Петкова – координатор на БМЧК при ОС на БЧК – Варна;
    4. Михаил Мутафов – актьор, носител на 2 пъти награда АСКЕЕР, носител на награда ИКАР и други филмови награди;
    5. Велина Марковска – ръководител на отдел „Комуникации и телевизия“ в МУ- Варна;
 присъди следните награди:

НАГРАДИ
Голямата награда на фестивала се присъжда на филма „Живот от Живота“, България, режисьор Стефан Командарев.
Специалната награда на журито – на филма „Гласът ми ще е с теб“, Белгия, режисьор Бруно Тракт.
Награда за най-добър сценарий – на Рафаел Балбони и Ан Сирот за филма „Лудешки живот“, Белгия.
Награда за най-добър филм в категория Филми на червения кръст и червения полумесец – на филма „Подготовка с Педро“ на Американския Червен кръст.
Специалната награда в категория Филми на червения кръст и червения полумесец на ПРЕДСЕДАТЕЛЯ на Българския Червен кръст – на филма “Ангелът на милосърдието“, България, Областен съвет на БЧК – Русе.
Награда за най-добър филм в категория ЗДРАВНИ ФИЛМИ - на филма „Летатели“, Русия.
Специалната награда в категория ЗДРАВНИ ФИЛМИ на РЕКТОРА на Медицински университет – Варна - на филма „Болестта на царете“, България, режисьор Валентина Фиданова-Коларова.
Награда за най-добър пълнометражен филм в категория ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ – на филма „Тихо наследство“, режисьор Петя Накова, България.
Наградата за най-добър късометражен филм в категория ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ – на филма „Не е различна“, сценаристи Геновева Донкова и проф.д-р Виолета Йотова, България.
Специална награда в категория ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ – на филма „Скитане“, Канада, режисьор и сценарии Мелани Кариер и Оливие Хигинс.
Награда за най-добър пълнометражен филм в категория ИГРАЛНИ ФИЛМИ – на филма „Мамонга“, Сърбия, режисьор Стефан Милешевич.
Наградата за най-добър късометражен филм в категория ИГРАЛНИ ФИЛМИ – на филма „Жива“, Швеция, режисьор и сценарист Джими Олсон.
Специалната награда на Кмета на Община Варна се присъжда на актрисата Лорина Камбурова, посмъртно, за ролята й във филма „Блаженият“, на режисьора Станимир Трифонов, България.
Извън регламента на фестивала журито реши да присъди специален ДИПЛОМ на филма „АД“ , документален, Испания, режисьор Раул де ла Фуенте.