„Агресията – Хуманността – Киното“


В периода 17 – 21 ноември 2016 г. Варна бе домакин на Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми с основна тема „Агресията – Хуманността – Киното”. В рамките на академията се проведоха множество лекции, дискусии, работни срещи с водещи лектори, сред които проф. Божидар Манов - художествен директор на Фестивала, д-р Славита Джамбазова - заместник генерален директор на Българския Червен кръст, Емил Спахийски - журналист, наблюдател на в.“Труд“, Максим Бехар - журналист, PR експерт, Стефан Китанов - директор на София Филм Фест, Тома Томов - журналист, политически коментатор, Савина Рупен­лиева – от Министерство на туризма, Мартичка Божилова - продуцент.

Академията беше съпътствана от филмова програма в СОК "Камчия" с вход свободен.

За жителите и гостите на Варна беше подбрана специал­на филмова програма, с безплатни прожекции в зала „Пленарна” на Община Варна.

В програмата бяха включени премиерни за България филми и такива, които се показват само в рамките на Академията от Китай, Индия, Малайзия.

Есенна академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми се организира с подкрепата на Медицински университет – Варна и Националния съвет на Български Червен кръст в годините между конкурсните издания на Фестивала. По време на форума се срещат идеи и позиции по актуални въпроси, които вълнуват творци, общест­ве­ници, журналисти, представители на червенокръстки организации, медицинските среди. Лекции и дискусии, работни ателиета, прожекции на документални, късометражни и игрални филми предоставят актуална информация от и за професионалисти, от която има нужда всеки активен член на обществото, за да направи своя отговорен избор.


„Фестивал на фестивалите“

„Фестивал на фестивалите“ е инициатор на ежегодна среща на фестивалите, форум, на който се обменя информация, опит, обсъждат се актуални теми, експерти запознават с ноу-хау.

„Фестивал на фестивалите“ организиран със съдействието на МУ – Варна и НС на БЧК е обучителна среща в рамките на Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Срещата е насочена към организаторите на културни събития като творчески, изпълнителни и програмните директори, селекционери и консултанти, марке­тингови служби, пресслужби, технически служби и офисите по акредитация както и за компании, които се специализират в предоставянето на услуги на фестивали - рекламни агенции, светлинни и аудио-видео услуги, компании за изработване на сцени и реквизит, графични и уеб дизайнери. Срещата дава възможност за сравнение и растеж, както и начало на сътрудничества, насочени към конкурент­­оспо­собността и ефективността на сектора. Могат също да участват и агенции и институции, които са ангажирани в насърчаването и реализацията на културни събития.

„Фестивал на фестивалите“ е адресирано и до маркетингови отдели на компании, които инвестират или искат да инвестират в спонсорството на прояви, създавайки по този начин целенасочена и пряка комуникация с потребителя, успявайки да постигне без загуби поставените цели. Във „Фестивала на фестивалите“ участват и институти, мастер класове и специализирани курсове в обучението на специа­лис­ти в областта на културните събития, както и студенти и амбициозни професионалисти, като по този начин „Фестивал на фестивалите“ изгражда непосредствен и успешен диалог между двете страни.

Събитието отваря вратите си за всички фенове и потребители на фестивални събития, предлагайки им възможността отблизо да разберат динамиката и културната оферта на фестивалната система. Надя­ва­ме се, форумът да представлява интерес и за Министерството на туризма на Република България, тъй като фестивалите във всичките им разновидности са съществена част от културния туризъм.


За повече информация посетете интернет страницата на фестивала