Есенна академия – Варна 2022 г.

„Хуманизъм и солидарност при кризи“

Oт 8 до 11 септември 2022 г. в гр. Варна ще се проведе Филмовата академия, която е част от Международния фестивал на червенокръстки и здравни филми. Форумът е под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Академията ще бъде официално открита на 8 септември 2022 г. в 18:00 ч. в концертното студио на Радио Варна.
Тази година форумът ще се проведе под мотото „Хуманизъм и солидарност при кризи“, а специалната селекция от документални и игрални филмови заглавия, които нямат конкурсен характер, е посветена на най-наболелите проблеми на съвременното общество и предизвикателствата, пред които е изправено.
В Дискусионния форум на филмовата академия ще участват дейци на Червения кръст и киното, водещи в своята област медици, социолози, психолози, журналисти и общественици и публиката. Своите анализи и гледни точки ще представят д-р Цветеслава Гълъбова - национален експерт по психиатрия; доц.д-р Харалан Александров от Института за взаимоотношения между хората; проф. Асена Сербезова – бивш министър на здравеопазването; проф. Бенджамин Голдбърг от Университета в Питсбърг (САЩ); проф. Веселина Раева – преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов; Татяна Дончева - юрист; проф. Иво Христов – доктор по социология на правото; Иван Гарелов - репортер и над 20 години водещ на предаването "Панорама"; Валерия Велева - журналист носител на наградата "Черноризец Храбър".
Събитията в тазгодишното издание на Академията ще се проведат в Радио Варна - Radio Varna и ReBonkers. Дискусиите и специалните срещи ще бъде излъчвани онлайн в социалните профили на Фестивала http://redcrossfilmfest.org/fest_bg.html, а зрителите ще могат да задават своите въпроси към лекторите в социалните мрежи на Фестивала.