Възстановяване

Вицепрезидентът Маргарита Попова откри ХV международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

     

СОК „Камчия“, Варна
3 ноември 2014 г.


Под мотото „Чрез хуманизъм към мир и приятелство”, след дългогодишно прекъсване Българският Червен кръст, Варненският медицински университет и община Варна възстановиха международния фестивал на червенокръстките и здравни филми - eдинствения на Балканите от категория А, каквито са фестивалите в Кан, Берлин и Венеция. Настоящото 15-о издание на фестивала бе под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, която официално откри творческия форум, нарече го „фестивал на човеколюбието” и сърдечно благодари на доброволците на БЧК за безценната им помощ, оказана на пострадалите от наводненията.

В приветственото си слово председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров сподели: „Развълнуван съм, защото това е исторически момент. Днес ние показваме, че духовността на българина е жива. Днес ние правим една историческа крачка, която ще прикове вниманието на световната културна общественост върху България.”
В официалната церемония по откриването на фестивала участваха домакините - кметът на Варна Иван Портних, членове на Националния съвет на БЧК, генералният директор на организацията доц. д-р Красимир Гигов и зам.-генералните директори д-р Славита Джамбазова, д-р Надежда Тодоровска и Василка Каменова, представители на Медицинския университет във Варна, начело със зам.-ректора доц. Албена Керекова, служители и доброволци на БЧК.

Сред официалните гости бяха посланикът на държавата Израел у нас Шаул Камиса Раз, Паскал Казан – ръководител на Референтния център по първа помощ, Франция, делегации от Турския Червен полумесец и от Швейцарския Червен кръст. Актьорските и филмови среди у нас бяха представени от директора на Националния филмов център Георги Чолаков, Ицхак Финци, Никола Анастасов, Светослав Пеев, Андрей Слабаков, Милена Кънева, Михаил Мутафов, Аня Пенчева, Ирен Кривошиева, Иван Ласкин, Мартина Вачкова и много други. Тук бяха и членовете на журито проф. Боян Биолчев, проф. Темелко Темелков и Митко Тодоров.

Преди официалното откриване на фестивала беше прожектиран филм за наводненията в кв. Аспарухово и бяха наградени доброволци, оказвали помощ на пострадалите. Кметът на Варна Иван Портних връчи плакет за хуманизъм в киното на сръбския режисьор Горан Паскалевич, носител на многобройни отличия от най-престижните международни кинофестивали и член на борда на Европейската филмова академия. Фестивалът започна с неговия филм „Когато се съмне”, участвал на „София Филм Фест”.

Като символ на новото начало, преди откриването на фестивала вицепрезидентът Маргарита Попова засади дръвче в "Алея на историята" в парка на Детски оздравителен лагер "Радуга", редом до дръвчетата на стотния космонавт Виктор Савиних, на директора на Руския културно-информационен център Виктор Баженов и на проф. д-р на медицинските науки Наталия Корольова, дъщеря на „бащата на космонавтиката“, Сергей Корольов.

Открита бе и фотоизложба „Ретроспекция на фестивала на червенокръстките и здравни филми”, подготвена от архивни снимки и материали, отразяваща историята на фестивала, неговите създатели, актьорите, режисьорите и операторите на отличените през годините филми.


Фотогалерия


За повече информация посетете интернет страницата на фестивала