История

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда за първи път през 1965 г. във Варна в едно от централните кина на града като скромен международен преглед на червенокръстки и здравни филми, за да се отбележи 80-годишнината на Българския Червен кръст. Прегледът продължава една седмица и в него участват 53 късо- и среднометражни филми на здравна и червенокръстка тематика от 16 страни. Представените творби са оценени от международно жури. Повечето от тях са продуцирани от национални червенокръстки дружества и здравнопросветни организации.

Червенокръстци, здравни дейци и кинматографисти подемат идеята прегледът да се превърне в международен фестивал. Решено е да се провежда на всеки две години и да се включат телевизионни и игрални филми със здравна и хуманитарна насоченост.

Организиран от ЦК на БЧК, Фестивалът е подкрепен от Федерацията (тогава Лигата) на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, Световната здравна организация към ООН, както и от ЮНЕСКО. Призната му е категория „А” от ФМАФ (Международната федерация на сдружението на филмопроизводителите) и СИДАЛК (Международната организация на филмовата критика). В същата категория са фестивалите в Кан, Венеция, Сан Себастиян и др.

Фестивалът се провежда в 4 категории:
  • А – Червенокръстки филми;
  • Б – Късометражни филми за здравеопазване, опазване на околната среда, научнопопулярни и образователни филми;
  • В – Пълнометражни художествени филми на хуманитарна или здравна тематика;
  • Г – Телевизионни програми.

Девизът на фестивала е: „Чрез хуманизъм към мир и дружба.” Историята на фестивала включва 14 издания.


Историята в цифри