Земетресение в Пернишка област

Земетресението в Пернишка област, свързано с разрушения на обществени и жилищни сгради, доведе до необходимостта от незабавно подпомагане на бедстващите.

В първите часове след земетресението екип от НС на БЧК достави 30 000 литра питейна бутилирана минерална вода в Радомир, предоставена с помощта и съдействието на „Кока кола Хеленик груп” и „Ком”. Непосредствено след земетресението екипи от психолози- доброволци на БЧК оказха Първа психологична помощ и Психосоциална подкрепа на над 650 човека пострадали от Перник, Радомир и околните села.

Беше оказана и материална помощ, като по искане на Община Перник бяха осигурени 20 походни легла, 20 матрака, 40 бр. одеяла, 40 бр. чаршафи, 20 бр. възглавници и калъфки, за нуждите за настаняване на крайно нуждаещи се семейства в Дневния център за възрастни хора. За преодоляване на последиците от земетресението, БЧК обяви национална кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите. Създаден беше Обществен съвет за разпределение на финансовите средства за подпомагане на пострадалите, като започна строежа на 17 сглобяеми къщи за пострадали семейства. На място работиха 30 доброволци и 5 щатни специалисти от БЧК Перник, както и 10 психолози от други ОС на БЧК, които работиха на терен.


Приключи Националната благотворителна кампания за набиране на средства за пострадалите от силното земетресение в област Перник.

До 12.00 ч. на 25.10.2012 г. в банковата сметка на БЧК са постъпили 726 534 лв.

Благодарим на българските граждани, които направиха своя благороден жест на съпричастност към нуждаещите се.Какво направихме досега?