ЗА ДА СПАСИМ ЖИВОТ В ПЛАНИНАТА


RECCO® - ЗА ДА СПАСИМ ЖИВОТ В ПЛАНИНАТА

Всяка година с падането на първите снегове хиляди любители на планинския туризъм навлизат в лавиноопасен терен, в повечето случаи без дори да подозират за опасностите. Увеличаването на интереса към практикуването на екстремни зимни спортове, и особено извънпистовото каране, през последните години води до постоянно нарастване на инцидентите.
Планинската спасителна служба, заедно с различни партньорски организации, провежда сериозна превантивна дейност сред любителите на зимни спортове.
Но това не е достатъчно! При лавинно нещастие всяка секунда е от огромно значение!

ЗАЩО RECCO®
 • RECCO®е система от две части - активен детектор, носен от спасителя, и пасивна отражателна пластина, носена от туриста.
 • RECCO® детекторът излъчва насочен радио сигнал. Когато радио сигналът достигне отражателя RECCO®, той се връща обратно към детектора и насочва спасителя в посока на жертвата.
 • Съвременните уреди RECCO® реагират и на почти всички електронни устройства като GSM, GPS, радиостанция, часовник, челник и др.
 • RECCO® технологията е глобален стандарт за организирано спасяване, използван за спасителни операции в повече от 900 ски курорта и от планински спасителни организации в 28 държави.
 • RECCO® си партнира с повече от 150 водещи марки за туристическа и ски екипировка за вграждане на RECCO® отражатели. Предлагат се и допълнителни отражатели, които всеки може да прикрепи към каска, раница и колан.
 • Ръчният детектор може да локализира RECCO® отражатели в обхват до 80 метра във въздушна среда и 20 метра през плътен сняг, което води до практически обхват от 30 метра при лавинни отломки.

ПРЕДИМСТВАТА ЗА ОБОРУДВАНЕ С RECCO® ДЕТЕКТОРИ:
 • по-бързо откриване на пострадалия, т.е. вероятността за откриването му жив нараства значително;
 • по-малко спасители, необходими за участие в акция, т.е. по-малък риск за спасителите при повторна лавина.

ЗАЩО СЕ НУЖДАЕМ ОТ ВАШАТА ПОДКРЕПА?
Планинското спасяване е благородна, скъпоструваща и високо рискова дейност. Планинските спасители са принудени да излизат в планината при тежки метеорологични условия. Това изисква не само отлична подготовка, но и екипировка от най-висок клас. Бързината за достигане до пострадал е от огромно значение, особено при случай на затрупан от лавина.
ПСС се стреми да намали времето за откриване на пострадалите, а от там и да повиши шансовете им за оцеляване.

КАК МОЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ?
Фирмата RECCO® не продава детектори. Те могат да бъдат наемани за период от 5 години и да бъдат поставени на стратегически места в ски центровете, в близост до районите с най-много лавинни инциденти.
За това се обръщаме към Вас с молба да станете наш партньор.

ПРЕДИМСТВАТА ДА СТАНЕТЕ НАШ ДАРИТЕЛ
 • ЩЕ ДОПРИНЕСЕТЕ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ;
 • ЩЕ ПОДПОМОГНЕТЕ ТРУДНАТА РАБОТА НА НАШИТЕ ДОБРОВОЛЦИ – Да! 95% от планинските спасители са доброволци;
 • ЩЕ РЕКЛАМИРАТЕ ВАШАТА ДЕЙНОСТ – ние Ви предлагаме място за реклама на нашия сайт www.pss-bg.bg и в презентационните ни материали;
 • ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ – по Закона за корпоративното подоходно облагане, на юридически лица за данъчни цели се признават счетоводни разходи за дарения в общ размер до 10 на сто от положителния счетоводен финансов резултат, ако са направени в полза на Българския Червен кръст. За физически лица се признават счетоводни разходи за дарения в общ размер до 5 на сто.

Ако нашето предложение Ви интересува, можете да направите дарение на:
Банковата сметка на ПСС:
Български Червен кръст
“Уникредит Булбанк” АД,
клон Калоян
IBAN: BG22UNCR76301077030226
BIC: UNCRBGSF

чрез on-line дарениe на сайта на БЧК - www.redcross.bg - ЗА ДА СПАСИМ ЖИВОТ В ПЛАНИНАТА

За повече информация отворете прикачения файл или се свържете с нас на тел.: 02 81 64 776; 02 49 23 048 и на ел. поща: pss@redcross.bg
КОИ СМЕ НИЕ
Планинската спасителна служба (ПСС) е създадена през 1933 г., а през 1951 г. преминава към Българския Червен кръст и повече от 85 години е единствената структура на територията на Република България, която помага на пострадали в планините.
Основните задачи на ПСС са да оказва помощ на пострадалите в планините, да осъществява търсене на изгубени и транспортиране на пострадали в трудно достъпни планински терени, да развива профилактична дейност за предотвратяване на нещастията в планините, да извършва обучението и квалификацията на планинските спасители.
ПСС разполага с 530 действащи доброволни планински спасители, разпределени в 32 отряда във всички по-големи планински селища.
Средно годишно ПСС оказва помощ на над 2 600 души и провежда над 120 специализирани акции.