БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ НА БЧК И EVN БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ ПЛАНИНСКИТЕ СПАСИТЕЛИ

ПРОДЪЛЖАВА СЪВМЕСТНАТА ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ НА БЧК И EVN БЪЛГАРИЯ В ПОДКРЕПА НА ПЛАНИНСКИТЕ СПАСИТЕЛИ

Общо 45 000 лв. бяха осигурени за планинските спасители от проведената през декември 2020 г. съвместна благотворителна кампания на EVN България и Българския Червен кръст (БЧК), част от който е Планинската спасителна служба (ПСС).

В рамките на кампанията всеки можеше да дари средства за ПСС през сайта www.evn.bg. Събраните средства достигнаха 22 400 лв., които, както беше предварително обявено от EVN, компанията удвои до 45 000 лв. Първите 500 дарители получиха и специална лампа – символ на отдадеността на спасителите. Доставките се извършиха безвъзмездно от DHL Express България – също партньор в кампанията. По решение на ПСС събраните средства ще осигурят нова защитна екипировка за планинските спасители, които включват над 530 доброволци в 32 отряда във всички по-големи планински селища из страната.

„Изключително сме благодарни на всички, които се включиха и станаха съпричастни в нашата инициатива. Заедно доказахме, че доброто поражда добро. Героите в планината полагат ежедневно неимоверни усилия и заслужават силната ни подкрепа. Ще продължим да сме до тях, защото тяхната кауза е изключително близка до нашите колеги електромонтьори, голяма част от тях също работещи в планините. За нас подобни каузи са важни и защото считаме за наш дълг да създаваме положителна промяна с нашата дейност, сподели Калина Трифонова, зам.-председател на Съвета на директорите на EVN България.   

Инцидентите, които се случват в планините, обикновено са резултат от подценяването на условията, несъобразяване с маркировката и надценяване на собствените възможности. В такива моменти на помощ винаги са планинските спасители, които са винаги готови да реагират. Средногодишно те оказват помощ на над 2 600 души като провеждат над 120 специализирани акции.

„За нас е окуражаващо да знаем, че има големи компании със силна социална политика като EVN, които са готови да ни помогнат. ПСС е част от БЧК и се финансира чрез субсидията на организацията. За съжаление, тези средства не са достатъчни за скъпоструващата и много рискова дейност, която извършваме. Надяваме се това партньорство с EVN да продължи и в бъдеще, а защо да не стане и традиция“, добави Емил Нешев, директор на ПСС.

Освен подпомагането с финансови средства, с проведената акция EVN иска да напомни на любителите на природата да са подготвени, така че преживяването им в планината винаги да е положително. По този начин, пазейки себе си, всеки от нас прави задачата на ПСС много по-лека, като щади труда, здравето и близките на спасителите.


Инициативата цели събирането на средства за закупуване на техника и апаратура, жизненоважни за провеждането на операции на ПСС в планината и обучението на нови спасители.
София, 04 ноември 2020 г. – Българският Червен кръст (БЧК)  и EVN България обединяват сили и стартират съвместна инициатива за подпомагане на дейността на Планинската спасителна служба (ПСС). До края на годината всеки може да подкрепи каузата и да дари 25 лв. или повече чрез специално създадена секция на сайта www.evn.bg. А от своя страна EVN се ангажира да удвои дарената сума.


Героите на планината заслужават да бъдат представяни като положителен пример заради ежедневните къртовски усилия и тренировки, които полагат, дори в тези необичайни времена, когато темите на деня са съвсем различни. Трудът на спасителите е безспорно жизненоважен, но е и скъпоструващ - средствата за поддръжка на техниката, подготовка на екипите, обучения и закупуване на нужната апаратура се осигуряват предимно от държавна субсидия чрез БЧК и от дарения. Какво точно ще бъде покрито със събраните от кампанията средства ще бъде съобразено с належащите разнородни нужди на службата и зависи и от размера на набраната сума. Видеото, посветено на инициативата, може да откриете тук.      
„Подкрепата ни към планинските спасители не е случайна. Електротехниците ни често се сблъскват с обстоятелства, налагащи да се борят с природните стихии и последствията от тях, за да осигурят топлина и уют в домовете ни. Затова чувстваме спасителите особено близки. В EVN вярваме, че доброто е заразно, и се стремим да създаваме положителна промяна с нашите общественополезни инициативи. Искаме да накараме всекиго да се замисли за делото на спасителите и да бъде съпричастен към техните всекидневни усилия“, сподели Калина Трифонова, зам.-председател на Съвета на директорите на EVN България.   
Благодарение на своите доброволци и щатни служители ПСС е винаги в готовност да помогне на изпадналите в беда в планината. Средно годишно оказват помощ на над 2 600 души и провеждат над 120 специализирани акции. Службата разполага с 530 действащи доброволни планински спасители, разпределени в 32 отряда във всички по-големи планински селища из страната.
„Инцидентите, които се случват в планините, обикновено са резултат на подценяването на условията и надценяване на собствените ни възможности. Всеки случай ангажира сериозна част от времето на планинските спасители и ги подлага на риск. Освен събирането на жизненоважни за нас средства,  с тази кампания призоваваме всички да бъдат по-внимателни, по-отговорни и по-подготвени в планината, защото винаги има някой, който ни чака да се приберем“, добави Емил Нешев, директор на ПСС.
Разходките, походите, излетите, ските, сноубордът в планината са само малка част от активностите, на които хиляди хора разчитат за спокойствие и презареждане с нови сили след стресовото ежедневие и създалата се пандемична ситуация. EVN иска да напомни на любителите на природата да са подготвени, така че преживяването им винаги да е положително. По този начин можем да докажем, че щадим времето, труда и близките на доброволците от ПСС.
 Като знак за съпричастност, първите 500 души, които ще се включат в инициативата и направят дарение, ще получат специална лампа – символ на отдадеността на спасителите. Тя е част от лимитирана серия и не може да бъде получена по друг начин или от друго място. Всяка една от тях ще бъде предоставена безвъзмездно на дарителите чрез мрежата на DHL Express България, също официален партньор на кампанията. 
За контакти:  pss@redcross.bg