Коронавирус и как да се предпазим?

Българският Червен кръст се присъединява към препоръките на официалните институции за предпазване от разпространение на

 вируса:

* Да се ограничат и избягват пътувания към места, където има регистрирани случаи на заразяване;


* В случай, че пътуването не може да бъде избегнато, да се следи информацията на Ситуационния център, поместена на сайта на Министерство на външните работи;

* Да се ограничат посещенията на масови публични събирания;

* При възникване на симптоми на заболяването позвънете веднага на личния си лекар или се свържете с обявения от Здравното министерство денонощен телефон: 02 807 87 57;

Пристигащите от региони с повече случаи на заразяване, със самолет или през сухопътните граници, следва да се изолират под карантина вкъщи за 14 дни.

Очаква се Националният кризисен щаб да разпространи листовки със съвети за адекватно поведение в настоящата ситуация.Да не се забравя, че най-добрата превенция е самодисциплината и отговорността към себе си и околните!

 

 

 

 

 

 

  

Какво представлява новият коронавирус ?

Новият коронавирус, временно наричан 2019-nCoV, е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човек.По данни на Световната здравна организация (СЗО) коронавирусите са семейство вируси, които заразяват животни и хора. Някои човешки коронавируси могат да причинят леки инфекции с подобни на настинка оплаквания, други обаче могат да предизвикат по-тежко боледуване. Някои коронавируси, които засягат животните, могат да се предават на хората – т.нар. зоонози.

Произход на коронавирусите?
Коронавирусите циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората и могат евентуално да се предават от човек на човек.

Как се предава вирусът?
Въпреки че източник на инфекцията са животни, вирусът се предава от човек на човек. Все още няма достатъчно епидемиологична информация, но се смята, че вирусът се предава главно по въздушно-капков път, при  кихане и кашляне.
Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) засега е от 2 до 14 дни.
Какви са симптомите на короновируса?
Според досегашната информация симптомите са подобни на тези на сезонния грип: треска; температура; кашлица; затруднено дишане; мускулни болки и отпадналост.
По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, остра бъбречна недостатъчност и сепсис, които могат да доведат до фатален изход. По-предразположени към заразяване с вируса са малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания като хипертония, сърдечни и чернодробни заболявания, диабет и др.
 
Как да се предпазим от заразяване?

•    Избягвайте контакт с болни хора, особено ако имат кашлица;
•    Спазвайте стриктно хигиенните правила по отношение на ръцете и на храната. Мийте ръцете си често и правилно със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на спиртна основа преди всяко хранене, след използване на тоалетна и след всеки контакт с животни и с болни хора;
•    Избягвайте да докосвате с немити ръце очите, носа и устата си;
•    Обработвайте на висока температура продуктите от животински произход;
•    Проветрявайте често;
•    Почиствайте подовете и други повърхности с дезинфекциращи препарати;
•    Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.
•    Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекцията, особено от тези, които са вече болни.
Има ли ваксина срещу 2019-nCov?
Все още няма ваксина срещу коронавируси, включително щам 2019-nCoV. Ето защо е много важно да се предпазим от инфекция или да възпрепятстваме по-нататъшното разпространение на заразата.
Предвид актуалната ситуация с развитието на епидемията, от 1 февруари 2020 г. Министерството на външните работи на България повиши индекса на риска при пътуване до Китай до Ниво 4:  Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

Вижте препоръките  на СЗО за превенция на COVID-19 на работното място: https://www.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=562%3Acovid-19-employers-03032020&lang=bg&fbclid=IwAR2hYHnHI-BamJ_yBQtJJsOSb3If2UTDA2eSm22xYDpJbTZMuLkMrnpv74Y

Aктуална информация за разпространението на новия коронавирус можете да получите от сайта на Министерство на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov/