Бежанско-мигрантска служба на БЧК помага на Украйна

Още от самото начало на военния конфликт в Украйна Бежанско-мигрантската служба (БМС) на БЧК подпомага лицата, пристигнали в България. Социалните работници на БМС са сред първите, които посрещат хората, търсещи хуманитарна подкрепа. Украинските граждани се обръщат към нас с конкретни въпроси, отнасящи се както за предмети от първа необходимост, така и с чисто житейски казуси относно настаняване, пътуване, спешна помощ, бременност и раждане, ваксинации на деца, записване в училища и детски градини, грижи за домашните любимци и т.н.
За някои хора, напуснали територията на Украйна, необходимостта от общуване на родния език в чужда страна е също толкова важна и нужна, колкото храната, водата и топлите завивки. Именно заради този факт украинците са посрещани от служители на БМС на родния им език, за да са сигурни, че ще бъдат разбрани и обгрижени по възможно най-добрия начин.
Целият екип на БМС към БЧК е наясно колко е важна необходимостта от спокойствие, психологическо подпомагане и чисто човешка подкрепа на лицата, пострадали от конфликта в Украйна. Заради това ние сме на първа линия и в делничните, и в почивните, и в празничните дни. Приканваме ги да получат и документ за временна закрила (ако все още, по една или друга причина, нямат такъв), за да могат да се възползват от всички предоставени възможности за медицинско обслужване и работа в София и други градове. Подпомагаме ги със закупуване на медикаменти, предписани от български лекари. Организираме курсове по български за всички, изявили желание да научат езика на страната ни. Съдействаме също така и за адекватното включване в пазара на труда, като БМС на БЧК е партньор при организирането на Кариерен форум за бежанци, който ще се проведе на 19 май 2022 г.
Подпомагането и интеграцията на всички, напуснали родината си по една или друга причина, са сред основните приоритети на БМС.
Ще продължаваме да го правим и за украинските граждани, докато това е необходимо.