НОВИНИ

08.03.2024 г.
Международен ден на жената

 



Любов Граматик е сред многото украинки, подпомагани от Българския Червен кръст от началото на въоръжения конфликт в Украйна.

35-годишната майка на две деца пристига в София на 31 март 2022 г. Настаняват се в малък апартамент в покрайнините на столицата и с помощта на финансовата подкрепа на съпруга ѝ успява да се справи с неизбежните първоначални трудности на живота в чужда държава.

Повече от година тя се опитва да се адаптира към предизвикателствата, които ѝ поднася съдбата. Близките и роднините обаче много липсват на семейството и Любов взема трудното решение да се върне в Одеса.

След усложняване на обстановката там, се връща в България и отново започва да търси начин да подреди живота си. Изпада в тежко материално положение, след като съпругът ѝ остава без работа, а самата Любов също засега няма възможност да се трудоустрои.

Обръща се към Българския Червен кръст за хуманитарна подкрепа във вид на хранителни продукти, хигиенни артикули и други предмети от първа необходимост. С нетърпение очаква началото на курсовете по български, за да може да научи езика и по-бързо да се интегрира в страната ни. Прави първи стъпки за записването на 4-годишната ѝ дъщеря Емилия в детска градина. Надява се и 9-годишният ѝ син Сергей да бъде приет в училище с усилено изучаване на математика.

Най-съкровената мечта на цялото семейство, както и на всички украинци, е въоръженият конфликт да приключи колкото се може по-скоро и следващия 8 март да отбележат в родния им дом.

#investinwomen