НОВИНИ

13.06.2023 г.
СВЕТОВЕН ДЕН НА КРЪВОДАРИТЕЛЯ – 14 ЮНИ
“Дари кръв, дари плазма, сподели живот, прави го често!“

Българският Червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) отново обединяват усилия, за да изразят дълбоката си благодарност към доброволните и безвъзмездни кръводарители. На 14 юни 2023 г. от 12:00 ч. в Аулата на НЦТХ (ул. „Братя Миладинови“ 112) с Почетен плакет ще бъдат отличени 15 индивидуални и институционални кръводарители от София с особен принос към каузата. Повече от 100 души от цялата страна ще бъдат отличени по места, в различните области.

Заслужилите кръводарители, институции, фирми и неправителствени организации, допринесли за популяризирането на  кръводаряването, ще бъдат наградени от заместник-генералния директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска и от представители на НЦТХ.

Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “Дари кръв, дари плазма, сподели живот, прави го често!“ насочва общественото внимание към пациентите, нуждаещи се от доживотна поддържаща терапия с кръв и кръвни съставки, и ролята, която всеки от нас може да има за спасяването на техния живот.

Човешката кръв няма заместител и редовното кръводаряване е от решаващо значение за осигуряването на достатъчно количество кръв и кръвни съставки, необходими за лечението на всички нуждаещи се пациенти.

Всеки, който желае да спаси човешки живот, може да дари кръв в Световния ден на кръводарителя от 9:00 ч. в сградата на НЦТХ на ул. „Братя Миладинови“ 112 или всеки друг работен ден 8:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 18:30 ч., както и в събота, неделя и официални празници от 9:00 до 15:30 ч.

Нека не забравяме, че пациентите се нуждаят от кръв всеки ден!