НОВИНИ

25.03.2022 г.
КАКВО НАПРАВИХМЕ ДО МОМЕНТА











Какво направи БЧК досега?  Какви са резултатите от дарителската кампания на БЧК?  Какви са най-актуалните нужди от хуманитарно подпомагане?  Информация по тези и други въпроси беше предоставена на медиите днес от ръководството на БЧК и от представители на Обществения съвет на брифинг в Централата на организацията. Представителите на медиите проследиха реални действия по получаване и обработване на дарения, както и по подпомагане на украински граждани, пристигнали в България.









Дейности на БЧК от началото на военните действия до сега:


  • В периода 1-27 март 2022 г. БЧК организира логистично и изпрати 15 камиона с хуманитарна помощ чрез Украинския Червен кръст с над 220 тона дарения, набрани по Националната кампания на БЧК – дрехи, завивки, спални комплекти, обувки, медикаменти и консумативи, хигиенни материали и др.  

  • В приемането и обработването на даренията са участвали над 2500 доброволци и служители на БЧК.

  • Набрани  средства към 12 април 2022 г. –   3 723 868 лв. 

  • Подпомогнати са над 50 000 украински граждани, пристигнали в България, с помощи от първа необходимост – храна, вода, топли завивки, спални комплекти, дрехи, обувки, детски храни и играчки,  медикаменти и консумативи, хигиенни материали и др./.

  • БЧК работи съвместно с отговорните държавни институции в  кризисните центрове в страната. В  Бургас  БЧК е част от кризисния център и заедно с  Областна управа има пункт в Морска гара, във Варна  всяка сутрин се предоставят детски хигиенни пакети  в Кризисния център в Спортна зала, в Русе - БЧК е основна част от организациите, работещи на терен - има разкрити 2 пункта на Дунав мост, 1 пункт на ж.п. гара. Разкрити са пунктове в Добрич и Силистра,  в София  /на Централна ж.п. гара/ и в Централата на БЧК. 

  • БЧК стартира и предоставянето на индивидуална финансова помощ за пристигналите от Украйна по Правила за отпускане на парична помощ за украински граждани, приети от Комисията за управление на набраните средства по Националната кампания на БЧК, съгласувани  с Обществения съвет. Предоставят финансови помощи в зависимост от нуждите на украинските граждани – закупуват се лекарства по рецепти, хранителни и хигиенни пакети от първа необходимост, заплащат се медицински грижи /като например транспортирането на дете с тежка диагноза до болница в Германия/

  • В момента се подготвят 12 800 хранителни пакета на стойност 800 000 лв. 

  • БЧК продължава да предоставя от Бедствения си резерв сгъваеми легла с матраци, одеяла, комплекти спално бельо, възглавници за нуждите на настанени украинци в хотели, в бази на държавни и общински институции, в кризисни центрове и др.

  • Разкрити са:


- Гореща национална телефонна линия 0800 1 1466 за консултации и психосоциална подкрепа – подпомогнати повече от 650 души.

- Национална  телефонна линия 0800 20 101 по здравни въпроси, съвместно с Министерство на здравеопазването - подпомогнати над 300 души.


  • В сайта на БЧК е поместен Електронен регистър за предложения за настаняване на украински граждани.

  • Вграден в уебстраницата на БЧК е линк за жестомимичен превод на украински език за пристигащи хора с проблеми със слуха.

  • В БЧК се получават и обработват заявки за възстановяване на семейни връзки /за членове на разделени семейства/, предоставят се безжични рутери на пунктовете, зарядни, SIM карти с моб. интернет.

  • БЧК работи в координация с Международното движение на Червения кръст, с Украинския Червен кръст и с националните дружества в Европа.