НОВИНИ

19.08.2020 г.
19 АВГУСТ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ХУМАНИТАРНАТА ПОМОЩ

През 2009 г. Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) обявява 19 август за Световен хуманитарен ден. Почита се паметта на 22-ма служители на ООН, загинали по време на хуманитарна акция при бомбена експлозия в Багдад на 19 август 2003 г.

На този ден Международната федерация  на дружествата на Червения кръст и на Червения полумесец, ООН, международни и неправителствени организации изразяват признанието си към хуманитарната дейност, извършвана ежедневно от хилядите доброволци и служители по цял свят за подобряване на здравето и опазване на живота на най-уязвимите хора.


Благодарим на всички доброволци, изпълнени с хуманитарен заряд и желание да помагат на хората в нужда.


Тази година Световният хуманитарен ден идва, когато светът продължава да се бори с пандемията COVID-19. Хуманитарните работници преодоляват безпрецедентни препятствия, за да помагат на хората при хуманитарни кризи.


Международният комитет на Червения кръст съобщава за повече от 600 случая на насилие, тормоз или стигматизация срещу здравните работници, пациентите и медицинската инфраструктура във връзка със случаи на COVID-19, които  са регистрирани от Международния комитет на Червения кръст през първите шест месеца на пандемията.


От 611 инцидента* в повече от 40 страни, повече от 20 на сто са включвали физически посегателства, 15 на сто са били случаи на дискриминация, основаващата се на страха, а 15 на сто са били словесни нападения или заплахи. Тревожно е, че тази цифра отразява само известните инциденти, а действителния им брой вероятно е много по-висок.


Публикуването на тези нови данни съвпада със Световния хуманитарен ден за почитане на хуманитарните работници, убити и ранени при изпълнение на тяхната работа, и за почитане на здравните работници, предоставящи животоспасяваща подкрепа и защита на хората в нужда.




*611 случая на насилие, тормоз и стигматизация, регистрирани между 1 февруари и 31 юли 2020 г. Тази цифра се основава на данни от първа ръка, събрани от МКЧК, данни на други организации, наблюдаващи инциденти в здравеопазването и проследяване на новини, доклади и социални медии в 40 страни в Африка, Америка, Азия и районите на Близкия и Средния Изток.


Запознайте се с нашите герои, които дават най-доброто от себе си, могат да спасят човешки живот и винаги подкрепят хората в нужда.