НОВИНИ

27.01.2020 г.
Червеният полумесец предоставя животоспасяваща помощ

Турският червен полумесец  предоставя спешна помощ на хората, засегнати от земетресението с магнитуд 6,8, което удари Източна Турция, близо до област Сивридже в източната провинция Елязъг. Големият трус беше усетен в Северна Сирия и Ирак и беше последван от поредица вторични трусове, вариращи от магнитуд 5,4 до 3,3.



Екипите на Турски Червен полумесец за реакция при бедствия, както и  2000 доброволци бяха разпределени от местните си клонове в засегнатите и съседните им региони. В извънредната ситуация доброволците оказваха първа помощ, предоставяха храна и други провизии от първа необходимост като одеяла и печки на засегнатото население.

Турският Червен полумесец изпрати и екипи от 28 психолози, социални работници и здравни специалисти, които да подпомогнат хората, загубили домовете и близките си.

Oсигурени са 6 мобилни кухни с капацитет за обслужване – 5000 менюта с топла храна на ден. Националното дружество се запасява и с кръвни пакети, за да отговори на повишеното търсене на такива.

„ В момента ние сме се фокусирали в това да осигурим необходимата спешна помощ на засегнатите от бедствието. Много хора бяха принудени да напуснат домовете си заради последващите трусове. Занапред те ще се нуждаят  от подслон и топла храна, както и от грижи и комфорт. Червеният полумесец има грижата да осигури и психосоциална подкрепа на всеки нуждаещ се в този така труден период.“, каза  председателят на Турския Червен полумесец д-р Керен Кънък.

Българският Червен кръст незабавно установи контакт с Турски Червен полумесец, за да изкаже съболезнования и да заяви готовността си да помогне на своите колеги и на пострадалото население след тежкото земетресение. БЧК продължава да следи ситуацията.