Великден за всеки


Набрана сума до 20.04.2018 г. - 437 244.04 лв.На 28 март 2018 г. Общественият съвет на кампанията „Великден за всеки“ обсъди информацията за постъпилите към момента парични дарения и взе решение да предостави преди Великден набраните 260 000 лв. на възрастните хора, които няма да получат надбавки към пенсиите си.
Ваучери за хранителни продукти на стойност от 20 лв. ще бъдат дадени преди християнския празник на 13 000 души с пенсии над 321.01 лв.
Разпределението на средствата се извършва при спазване волята на дарителите за посочената за подпомагане община.
Списъците на пенсионерите, които ще получат финансова помощ преди Великден в клоновете на „Български пощи“ в цялата страна, се изготвят от Националния осигурителен институт.
Националната кампания „Великден за всеки“ е под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова.
В Обществения съвет участват представители на Институцията на Омбудсмана, на БЧК, НОИ, Български пощи, Българската православна църква, БНТ и БНР.

Имената на правоимащите може да проверите в прикачените файлове по области. Данните на пенсионерите са публични, защото средствата за ваучерите са събрани от обществена кампания. Гражданите, които не желаят имената им да бъдат публикувани, могат да подадат информация, за да бъдат изключени от списъка за получаване на ваучер.

Българският Червен кръст се присъедини към третото издание на националната кампания „Великден за всеки“ - „Дари празник на баба и дядо“, която се провежда под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова.

В третото издание на „Великден за всеки“ отново ще се набират парични средства и хранителни продукти за възрастните хора, които няма да получат надбавка за големия християнски празник. Идеята е да бъдат подпомогнати хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг. По утвърдени списъци на НОИ средствата ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с които пенсионерите ще имат възможност да пазаруват в 5 000 обекта в цялата страна. Възрастните хора ще получават своите ваучери в пощенските клонове по места. Със съдействието на социалния патронаж по общини в седмицата преди Великден ще се раздават хранителни продукти на социално слаби и бедни хора.

В предишните две издания, кампанията събра близо 1 млн. лева и тонове храна, с които бяха зарадвани десетки хиляди пенсионери.

Средствата се набират чрез:
  • Банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст (БЧК): IBAN: BG53UNCR70001522802795; Банков код: UNCRBGSF
  • SMS на номер 1255 – на стойност 1 лев, освободен от ДДС
  • Оn-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК - www.redcross.bg