Информация за вируса Зика

През последните месеци на 2015 г. в цяла Южна Америка и Европа се заговори за вируса Зика. Само в Бразилия заразените от този вирус вече са около един милион.
Колко опасен е този вирус? Какви са симптомите на болеста? И колко са заразените със Зика в Европа?

За първи път вирусът Зика е открит през 1947 година в Уганда. През 1952 год. е установен и в Танзания. До сега обаче той почти не е бил проучван. През 2013 и 2014 г. на територията на Френска Полинезия е имало вълна от заразени с този вирус, а през 2015 г.и в Бразилия. Някои специалисти предполагат, че инфекцията е пренесена в Бразилия от туристи по време на Световното първенство по футбол през 2014 г.

Хората са в паника и остават с впечатление, че този вирус попада в списъка с най- опасните вируси от рода на Ебола и СПИН. Не може да става дума за сравнение между вируса Зика и тези особено опасни вируси. Ако някои реши да говори за подобни сравнения, то хората ще си помислят какво ли не и могат да стигнат до опасни тези, а именно, че „Зика е новия вирус убиец“

Здравите възрастни хора (над 18 г.) не бива да се страхуват от Зика. Вирусът е опасен само за бременните жени.

Епидемиология и начин на заразяване:
1. Основният път на предаване на заразата е чрез ухапване от заразен женски комар – Аеdes – същият тип, който разпространява заболяванията денга, жълта треска и чикунгуня (вид заболяване, разпространено предимно в Африка и Азия, но регистрирано и в Италия през 2007 г.). Преносителят на вируса т.н. „тигров комар“ се среща и у нас. Регистрирани са области с него, като: Бургас, Благоевград, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора. Не е изключено разширяване на заселената от комара територия и в други селища на Дунавската равнина, Горнотракийската низина и долините на реките Струма и Места. Ако човек отиде в Латитинска Америка и Карибския басейн, зарази се, върне се в България и живее и работи в някои от проблемните области, където има тигрови комари, и бъде ухапан от такъв комар, тази инфекция може да бъде пренесена и на други хора. Или с други думи - това, че тигрови комари има и у нас, само по себе си не означава нищо.

2. Човек с вируса Зика е източник на зараза и може да я предаде чрез други комари, които го ухапят;

3. До сега има само един регистриран случай с подозрение за предаване на заразата от човек на човек по полов път;

4. Бразилски лекари съобщават за първия възможен случай на предаване на вируса Зика при преливане на кръв. Инцидентът е станал още през 2014 г. в Центъра по хематология към университета на Кампинас в щата Сао Пауло. От февруари до май пациент с тежки огнестрелни рани е претърпял няколко кръвопреливания, а през април резултатите му показали рязко снижаване на тромбоцитите и били насрочени допълнителни изследвания. Те обаче дошли чак през декември и показали наличието на вируса Зика. Извършената проверка на кръводарителите установила, че един от тях – 20 годишен мъж, три дни след като дал кръв се почувствал зле и имал признаци, които са типични за Зика. Членове на семейството му също имали сходни здравословни проблеми. Той обаче не е търсил медицинска помощ.

Интересното е, че при пациента, който е получил от заразената кръв, не са били регистрирани симптомите на болестта. Лекарите обаче не са могли да установят нищо повече по случая, тъй като мъжът вече бил починал, но от тежестта на раните си.

5. Няма специфично лечение и ваксина за заразените с вируса Зика;

Симтоми на заразата:
Характерните симптоми са лека треска, обрив на кожата, конюнктивит, болки в мускулите и ставите, отпадналост, които продължават между 2 и 7 дни. Повечето хора (около 80%) никога не развиват тези симптоми. Болестта преминава сравнително леко. Тежките случаи на зараза със Зика, които изискват болнично лечение, са рядкост, а до смъртни случаи се стига още по- рядко.

Вирусът се свързва с тежки дефекти при новородените, които се раждат с малки глави (микроцефалия) и недоразвити мозъци и това води до изоставане в психическото развитие, говорните и двигателните умения и растежа .

Разпространение на инфекцията
От Южна Америка туристи са пренесли вируса и в Европа. В Германия са регистрирани десет случая на вируса от 2013 г. насам. В Италия има четири, Великобритания три, а в Испания – седем случая на заразяване от вируса Зика. Швеция и Дания по 1 случай. Възможно е броят на заразените европейци със Зика да е много по-голям, без самите те да знаят за това. Според Американският център за контрол и профилактика на заболяванията само при един от всеки пети заразен с вируса се развива заболяване. Това разбирасе не означава, че вирусът е напълно безобиден. Зика може да се предава от бременната жена на бебето в утробата й и може да предизвика вродени дефекти, като микроцефалия. Все още не известно точно как се предава вирусът от майката на плода. Предполага се , че новороденото може да се зарази с вируса и чрез кърмата.

В момента засегнати от вируса са Азия, Африка, Южна и Северна Америка, Тихоокеанския регион и Европа. На 1 февруари 2016 г. Световната здравна организация обяви, че случаите на микроцефалия след заразяване със Зика са много и вирусът представлява глобална заплаха за здравето на хората.

Хората които пътуват в държави с разпространена инфекция от вируса Зика, трябва да имат предвид следното:
1. Да използват индивидуални предпазни средства срещу комари:
  • репеленти/ вещества отблъскващи комарите/;
  • дрехи с дълги ръкави и крачоли, шапки ,които да предпазват откритите части на тялото;
  • индивидуалните предпазни средства да се ползват през цялото време на деня от сутринта до вечерта, когато е най- висока активността на комарите.

2. Препоръчително е да се нощува в стаи, на които прозорците са с мрежа против комари;

3. Бременни или жени, които планират бременност, задължително да се консултират с лекар, преди да предприемат пътуване до засегнати държави. Сишлно препоръчително е пътуването да бъде отложено, особено ако крайната дестинация е държава с широко разпространение на болестта.

4.Пътуващи завърнали се от засегнати райони преди три седмици и имащи симптоми, характерни за заболяването и са били ухапани от комари, трябва веднага да потърсят медицинска помощ;

5. Тъй като не всеки инфектиран развива клиничната картина е задължително, бременни жени, завърнали се от засегнат от вируса Зика региони, трябва да съобщят на своя наблюдаващ лекар, за да може тяхната бременност да бъде мониторирана;

6. Лица с хронични заболявания задължително да се консултират с лекар, преди да предприемат пътуване до засегната държава.