COVID-19 ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ВЪВ ВАКАНЦИЯ

Български Червен кръст и Съюзът на българските автомобилисти стартират социална кампания за повишаване на информираността относно разпространението на COVID-19 и мерките за безопасност.
БЧК и СБА призовават да не прекрачваме "червените линии", защото COVID-19 все още не е във ваканция. Първият от серия анимирани видеоклипове представя главното действащо лице в кампанията – геройчето, което не прекрачва „червените линии“. То ни припомня някои полезни съвети, които могат да спасят не само нашия, но и живота на другите около нас. Геройчето пътува с автобус до училище, но не без своята маска. То спазва препоръчителната дистанция. Когато времето е хубаво, се разхожда пеша до училище. След всяко пътуване ни съветва да не забравяме, че трябва да измием и дезинфекцираме ръцете си. Експертите от БЧК и БЧК ще проведат кампанията в два етапа. В първия тя е насочена към ученици, които използват масовия градски транспорт за придвижване. Във втория посланието ще бъде "COVID-19 няма да почива по празниците", а геройчето ще ни запознае с "червените линии", които шофьори, пътуващи и туристи не трябва да прекрачват.
Кампанията се подкрепя от Международната автомобилна федерация ФИА и е част от общите усилия на ФИА и Международната федерация на Червения кръст за подкрепа на автомобилните клубове по света в борбата с коронавирус инфекцията.

"СБА и БЧК с обща кампания срещу пандемията, насочена към най-младите" - интервю на д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК  за Канал 3

Втори етап на кампанията

Вторият етап на кампанията е насочен към шофьори и пътуващи по празниците. Той се осъществява със съдействието на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, верига бензиностанции ОМВ и медийната подкрепа на bTV Media Group, Радио Фокус и Дарик Радио

СБА и БЧК обръщат внимание, че COVID-19 няма да почива по празниците. Главното действащо лице в кампанията – геройчето, призовава да не прекрачваме „червените линии“. То ни дава някои полезни съвети, за да пазим близките си по празниците. Геройчето си остава вкъщи, когато има температура или други симптоми. То проветрява автомобила си често и го дезинфекцира след всяко пътуване. Съветва ни и да избягваме области с повишен брой заразени от COVID-19.

Екипите на СБА и БЧК вече проведоха първия етап на кампанията. В него тя бе насочена към ученици, които използват масовия градски транспорт за придвижване. Посланията достигнаха до над 100 000 ученици чрез различни канали. Синдикатът на българските учители също подкрепи усилията на двете организации. 

Провеждането на кампанията в България е в партньорство с Международната автомобилна федерация ФИА и е част от общите усилия на ФИА и Международната федерация на Червения кръст за подкрепа на автомобилните клубове по света в борбата с коронавирус инфекцията.