НОВИНИ

11.03.2011 г.
Ситуацията в Северна Африка – становище на Международното движение на Червения кръст
Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец изразява своята дълбока загриженост от влошаващата се хуманитарна ситуация в резултат на ескалацията на насилието и тежкото положение на гражданското население, засегнато от кризата в Либия и събитията в съседните страни.
Националните дружества на Червения полумесец в Либия, Тунис и Египет работят неуморно за осигуряване на жизнено важни услуги за най-нуждаещите се. Ние сме силно обезпокоени от извършените напоследък нападения срещу служители и линейки на Либийския Червен полумесец при изпълнение на техните задължения и напомняме, че персоналът и съоръженията на Червения полумесец и на Червения кръст трябва да бъдат опазвани и зачитани по всяко време.
Ние приветстваме поетите от редица държави ангажименти за осигуряване на хуманитарна помощ, защита и други услуги на пострадалите от кризата и особено на хората, принудени да избягат в съседни страни или в Европа. Призоваваме държавите да зачитат правата на уязвимите мигранти в съответствие с международните норми за правата на човека и нормите на бежанското право. Всеки, който е напуснал страната си, за да оцелее, трябва да получи достъп до район на безопасност. Що се отнася до мигрантите, държавите следва също така да предприемат необходимите мерки за задоволяване на основните им нужди, за осигуряване на здравни грижи, храна, образование и зачитане на личното им достойнство и за недопускане на дискриминационно отношение.
Националните червенокръстки дружества на Италия, Малта, Франция, Испания, Гърция и на други европейски страни оказват необходимата помощ на пристигащите „мигранти” и са ангажирали значителни ресурси и персонал за посрещането на евентуален бежански поток. Поради критичната обстановка в Северна Африка, твърде възможно е хиляди хора да потърсят убежище в Европа. Наличието на извънредна ситуация в региона обуславя необходимостта от хуманитарна акция, в която да участват не само отделни европейски страни, но и целият Европейски съюз. Структурите на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец са готови да изпълнят мисията си в рамките на своите отговорности и правомощия, но се нуждаят от значителна материална подкрепа.
Ние приветстваме своевременната реакция на страните в Северна Африка и Европа, които приеха на своя територия големи групи от хора, бягащи от различни северноафрикански държави, и призоваваме да бъде оказана допълнителна международна подкрепа на усилията, полагани от тези страни в отговор на възникналите огромни хуманитарни предизвикателства.
Със съдействието на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец националните дружества на Червения полумесец в Либия, Египет, Тунис и Алжир са напълно мобилизирани, за да се справят с настоящата криза в Северна Африка. С оглед на изпълнението на тяхната хуманитарна мисия те трябва да бъдат подкрепени, за да могат да осигурят необходимата жизнено важна помощ на всички нуждаещи се (гражданско население, работници мигранти, бежанци, вътрешно разселени лица и приемащите ги общности) независимо от правния им статут и без дискриминация.