НОВИНИ

31.01.2019 г.
30 години от разрушителното земетресение в Армения
БЛАГОДАРНОСТ ЗА ЧОВЕШКАТА СОЛИДАРНОСТ
Признателността на арменския народ за безценната помощ на България ще поднесе на специална церемония извънредният и пълномощен посланик на Република Армения у нас Н. Пр. г-н Армен Саргсян. Събитието ще се състои на 1 февруари 2019 г. (петък) от 12:00 ч. в Зала „Музейна“ на Българския Червен кръст /бул. „Джеймс Баучер“ 76/.

Ще бъдат излъчени автентични архивни кадри и интервюта с участниците в спасителните действия веднага след тяхното завръщане от гр. Спитак, Армения.

Акад. Христо Григоров, председател на БЧК, и планински спасители с кучета, работили 6 дни денонощно за издирване на затрупани хора под развалините, ще разкажат за преживяното и за издържания с достойнство изпит по човеколюбие ще бъдат наградени.
Да засвидетелстват своето уважение към българските спасители и към паметта на хилядите жертви на природното бедствие сред гостите на събитието ще бъдат посланиците на Русия, Грузия, Беларус, Албания, Аржентина и Кипър и дипломати от мисиите на САЩ, Германия, Полша, зам.-министърът на външните работи Юрий Щерк, представители на арменската общност у нас и на други държавни институции.

Специален гост ще бъде и немската овчарка Гари, наследник на кучетата, взели участие в спасителната акция в Спитак, към момента част от екипа на ПСС към БЧК.


Допълнителна информация:
  • През декември 1988 г. Армения е разтърсена от разрушително земетресение с магнитуд от 7,2 по скалата на Рихтер,с епицентър в близост до гр. Спитак. Жертвите са над 25 000, а разрушенията ужасяващи.
  • Българският Червен кръст изпраща група от 16 спасители на ПСС с 10 кучета, които взимат участие в спасителните дейности от момента на пристигането си. БЧК с подкрепата на българския народ и на държавните институции изпраща 2 самолета хуманитарна помощ /повече от 10 тона/, както и 300 български сглобяеми къщи.