НОВИНИ

02.03.2018 г.
В навечерието на 140-годишнина от Освобождението на България, Българският Червен кръст и Националната гвардейска част организираха поклонение пред Докторския паметник в столицата.
Традиционната церемония е скромен акт на благодарност и признателност към подвига и паметта на загиналите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари.

Гвардейският представителен духов оркестър и Националната гвардейска част отдадоха военни почести и застанаха на почетен караул пред паметника на героите, които със своята хуманна дейност по време на войната създадоха условията за възникването на Червения кръст в България.

Свещеници от Българската и Руската православна църква отслужиха панихида в памет на загиналите.

Слово за подвига на военните медици и червенокръстците по време на Освободителната война произнесе председателят на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров.

В церемонията участваха второкласници от столичното 38 ОУ „Васил Априлов“, които поднесоха цветя на паметника. Венци и цветя бяха поднесени от президента на Република България, от председателя на Народното събрание, от кмета на София, от министерство на отбраната, от министерство на здравеопазването, от министерство на вътрешните работи, от посланика на Русия, от ВМА, от УМБАЛСМ „Пирогов“ и др.