НОВИНИ

11.02.2016 г.
Днес председателят на Израелския Давидов щит Ноам Ифрах връчи на председателя на БЧК Христо Григоров ключовете на два медицински автомобила.
Официални гости на събитието бяха Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел в България, Авиноам Катриели, президент на Двунационалната българо-израелска търговска камара, изп. директор на застрахователна компания Лев Инс Мария Масларова, гл. секретар на Организацията на евреите в България Йосиф Меламед.

„Познавам възможностите на БЧК от съвместната ни работа след атентата в Бургас. Само за краткото време на нашия полет към България, десетки доброволци със знака на червения кръст и много линейки вече ни чакаха на летището, готови да работим съвместно, преодолявайки щетите от терористичния акт. Изненадан бях от своевременната организация и от мащабите на техния капацитет да действат бързо и адекватно при кризисни ситуации“ – каза Ноам Ифрах.

Н.пр. Ирит Лилиан благодари за възможността да присъства на това събитие и призова този благотворителен акт да бъде погледнат в по-широк аспект, тъй като има голямо социално значение. Нейно превъзходителство пожела на БЧК да не се налага да използва линейките, което ще означава, че хората в България са здрави.

„БЧК и Червеният Давидов щит на Израел имат дългогодишно партньорство и нашето сътрудничество е изключително активно. Благодарни сме за дарението, което ще подпомогне и съвместната ни работа с партньорите от проект „Активна грижа“ – Лев Инс, Хели Еър, Ена първа помощ. Дълбоко признателни сме за опита и добрите практики при спасителни операции, които обменяме с израелските си колеги. Защото, както каза г-н Авиноам Катриели, Израелският Давидов щит е най-добрата организация в света за работа при кризисни ситуации с множество пострадали.“ С тези думи председателят на БЧК Христо Григоров прие ключовете на двата медицински автомобила.

След церемонията бе преподписано споразумението за сътрудничество между Червения Давидов щит на Израел и БЧК. Двете организации ще продължат партньорството си в областта на обмена на експертиза при спасителни дейности, при международни операции по подпомагане, при възстановяване на семейни връзки, както и при обучение, управление и предоставяне на ноу-хау в областта на спешната помощ.