НОВИНИ

05.10.2015 г.
ПОБЕДИТЕЛИТЕ
ОТ XVI МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ - Варна 2015

На 3 октомври 2015 г. в СОК „Камчия” – Варна официално бе закрит XVI Международен фестивал на червенокръстки и здравни филми.

С тържествена церемония бяха обявени всички наградени, а фестивалният директор Илия Раев връчи почетен плакет за цялостен принос към червенокръстката идея и към фестивала на неговия художествен директор проф. Божидар Манов.

Сред победителите в надпреварата, награда за най-добър филм в категорията „Филми на Червения кръст и Червения полумесец” получи филмът „Мюстешва”, Турция, режисьор Арман Пеккая, с когото бе осъществена конферентна връзка по Скайп и Пеккая благодари с думите: „Благодаря Ви сърдечно от името на Червения полумесец на Република Турция, че ни удостоихте с тази награда. Много исках да съм с Вас, но в най-скоро време ще ставам баща. Посвещавам тази важна награда на малкия Айлян, който бе изхвърлен от морето по нашето крайбрежие. Като бъдещ баща, желая да живеем в свят, където родителите никога да не тъгуват за децата си.”.

Специалната награда на председателя на БЧК бе връчена за филмите „Екип за помощ при бедствия” I и II част и „Спешни медицински услуги” I и II част от Ливан с режисьор Наджи Бешара.

Награда за най-добър филм в категория „Документални филми” бе присъдена на българския филм „Тотално отричане” с режисьор Милена Кънева, а за фаворит в категорията „Игрални филми” единодушно бе избран албанският шедьовър „Бота”.

Награда на кмета на Варна за творческо постижение спечели филмът „Падаща звезда”, България – Италия с режисьор Любо Йончев.

Съгласно регламента на фестивала бяха връчени още: награда на Съюза на филмовите дейци за филма „Богородична клада”, режисьор Христо Стойчев; награда на Филмово студио Nu Boyana за филма "Диагноза +", режисьор Александър Янев; специалната награда за принос към развитието на хуманитарното и документално кино на баронеса Денислава Ангелова, благодетел на фестивала, за реализацията на филма "Каузата Диабет" с режисьор Ива Мартинова. Малките герои, участници във филма, посветен на съдбата на деца, страдащи от диабет, бяха поканени на сцената и трогнаха всички присъстващи с нелеката си съдба и с огромната сила на духа, която излъчваха.