НОВИНИ

04.06.2015 г.
Ученици от цялата страна ще се състезават по оказване на първа помощ
От 5 до 7 юни 2015 г. в Националния учебно-логистичен център на БЧК в с. Лозен ще се проведе националното състезание на ученическите екипи по първа помощ – 2015 г.
В надпреварата ще вземат участие 26 отбора (110 деца), заели първо място в областните състезания по първа помощ. Наравно с тях ще се състезава и представителният отбор на БЧК, който ще участва в Европейското състезание по първа помощ 2015 г. в Румъния. Учениците са на възраст от 12 до 14 години и ще покажат уменията си за оказване на първа долекарска помощ в различни ситуации – пътнотранспортно произшествие, промишлена авария, природно бедствие, битов инцидент и др. В състезанието традиционно са включени атрактивните демонстрации и състезателни игри.

Официалното откриване на XXVI национално състезание на ученическите екипи по първа помощ е на 6 юни (събота) от 9.00 часа в НУЛЦ - Лозен.

Повече информация за създаването и историята на ученическите екипи по първа помощ, както и за проведените досега национални състезания ще получите от организаторите по време на събитието.
За желаещите да отразят състезанието на 6 юни е осигурен транспорт до с. Лозен, който тръгва в 8.30 часа от сградата на Българския Червен кръст (бул. “Джеймс Баучер” 76).

Очакваме вашите заявки до 14.00 часа на 5 юни (петък) на тел. 81 64 723, 81 64 727.



Още от своето създаване през 1921 г. младежката организация на Българския Червен кръст изгражда екипи за подпомагане на засегнатите при бедствия, аварии и катастрофи. Впоследствие тази дейност навлиза в училищата, където организацията създава санитарни постове с участието на доброволци от Българския младежки Червен кръст. След 1989 г. тези постове се трансформират в Ученически екипи по първа помощ. В момента на територията на страната функционират 266 екипа с повече от 1 310 членове.