НОВИНИ

25.01.2010 г.
ХУМАНИТАРНА ОПЕРАЦИЯ НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ В ХАИТИ
След опустошителното земетресение в Хаити в Порт-о-Пренс 20% от сградите са разрушени.
Най-пострадал е гр. Леоган, с население 134 000 души, в който 80-90% от сградите нe съществуват, а 10 000 души са загинали.
Поне 8 болници и здравни центрове са разрушени или сериозно повредени. Само 5 здравни заведения функционират. Основните здравни проблеми са свързани с неизлекувани травми и инфекции. Допълнителна здравна заплаха е големият риск от разпространение на инфекциозни заболявания, липса на чиста питейна вода и канализация. В Университетската болница на Хаити обстановката е много тежка за пациентите, които очакват операция. Медицинските екипи на Канадския и Норвежкия Червен кръст са увеличили броя на пациентите дневно от 60 на 100, работейки в координация с „La Cooperation Suisse” и местните лекари.
Никой не се наема да посочи точния брой на загиналите в бедствието на 12 януари т. г. Цифрите вече се движат от 120 000 до над 200 000 според отчетите на ООН, Червения кръст и други организации.
Може би стотици хиляди са ранени при земетресението в Хаити. На улиците и в импровизираните лагери могат да се видят деца с ампутирани крайници, бащи с рани по главите, майки със счупени ръце и крака. Здравната грижа е най-голямото предизвикателство в Хаити. Здравната система е почти напълно разрушена.
Междувременно нови трусове от 6,1 и 5,4 степен по Рихтер удариха Хаити и причиниха паника сред населението.
Хаитиянското министерство на вътрешните работи планира да разсели 400 000 бездомни хора, като 100 000 души ще бъдат настанени в палаткови лагери в села на север от Порт-о-Пренс.



Президентът на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП) Тадатеру Коное, генералният секретар Бекеле Гелета, президентът на Американския Червен кръст Гейл Макговърн, президентът на Доминиканския Червен кръст Лигия Леру и генералният секретар на Шведския Червен кръст Кристер Зеттергрен станаха свидетели на разрушенията и на човешките трагедии в Хаити, водени от Михаеле Гедеон - президент на Червения кръст на Хаити.
"И доброволците понесоха ужасяващи загуби. Те са шокирани и скърбят. И въпреки това, тяхното желание да помогнат на други човешки същества надделява. Те са истински хуманитарни герои и ние сме както горди, така и смирени пред тяхната всеотдайност"- каза президентът на МФЧК/ЧП Тадатеру Коное.
„Бедността е в основата на тази катастрофа”, - каза генералният секретар на Федерацията Бекеле Гелета. „Безброй животи можеха да бъдат спасени с инвестиции в сгради, устойчиви на земетресения, и с други мерки за намаляване на риска”.
На среща на лидерите на Международната федерация президентът на Хаити Рене Превал каза: “Бих искал да изразя моята благодарност на Червения кръст и Червения полумесец”. Г-н Превал отбеляза, че хуманитарната помощ започва да достига до пострадалите, след като логистичните проблеми вече намират решения.



Червенокръстките екипи организират паралелно оценки на ситуацията в различни райони на Хаити и разпределят хуманитарни помощи.
До 21 януари в Порт-о-Пренс бяха доставени 810 палатки (от Френския Червен кръст, Иранския Червен полумесец и Швейцарския Червен кръст). В последните дни пристигнаха още 6000 палатки, предоставени от Канадския и Френския Червен кръст, Червения полумесец на Обединените арабски емирства и правителството на Канада.
Международният комитет на Червения кръст раздава вода на 12 000 души в импровизираните лагери. Испанският Червен кръст подкрепя Доминиканския Червен кръст и досега е раздал 220 000 литра вода. Партньори от различни организации обединяват усилия за покриване на нуждите.
Международният комитет на Червения кръст съобщава, че до 20 януари има 23 000 регистрации на интернет страницата за възстановяване на семейни връзки www.icrc.org/familylinks. 1600 души съобщават че са живи и здрави.
Около 150 самолета дневно кацат на летището в Порт-о-Пренс. 1 000 самолета с помощи все още чакат да бъдат приети. Пътят от Доминиканската република остава най-добрият вариант за повечето товари. Пристанището на Порт-о-Пренс функционира и може да получава 250 контейнера.
Около 6 000 хуманитарни работници от различни агенции работят на терен. 2 500 – 3 000 доброволци на Червения кръст на Хаити работят в Порт-о-Пренс, а общо в страната – около 10 000.
В периода – 20-24 януари са изпълнени 38 полета на Червения кръст и Червения полумесец между Доминиканската република и Порт-о-Пренс Около 13 000 души (повече от 2000 домакинства) са получили брезент, палатки, одеяла, комплекти с хигиенни принадлежности, кухненски комплекти и консерви. Още 40 000 души ще получат хуманитарни помощи в следващите дни. Капацитетът на доставките на вода е нараснал до 400 000 литра на ден и скоро ще бъде увеличен на 500 000.
10 контейнера с материали за около 5 000 души ще пристигнат на пристанището в Порт-о-Пренс на 30.01.2010 г.
Над 500 души получават здравна помощ дневно от медицинските звена на Червения кръст. Пет червенокръстки здравни екипа (ERU) са на място и оказват здравна помощ. Капацитетът им позволява да обслужват общо 340 000 души. Вече са оказали помощ на хиляди хора.
Това е най-голямото разгръщане на червенокръстки екипи за реагиране на бедствия в историята.



След обявения на 14 януари т. г. апел на Българския Червен кръст десетки хиляди българи имаха възможност да изразят своята съпричастност с трагедията на хаитянския народ. На 20 януари беше активиран единен кратък номер 1255 на всички мобилни оператори за набиране на парични дарения в полза на бедстващите след разрушително земетресение от 12 януари т. г. в Хаити. Мобилните оператори „М-тел” ,„Глобул” и „Виваком” подкрепиха кампанията на Българския Червен кръст и предоставиха възможност на абонатите си да изразят своята солидарност. Активирането на кратък номер 1255 е хуманен жест на трите мобилни оператора, които обединиха добрата си воля да помогнат отново за успеха на една благородна кауза.
До 26 януари постъпилите дарения с sms за трите мобилни оператора вече са около 90 000 лв.
На интернет страницата на БЧК www.redcross.bg могат да се правят и он-лайн дарения в полза на бедстващото население в Хаити.
Продължава набирането на средства и по специално разкритата от организацията банкова сметка в подкрепа на пострадалите от земетресението в Хаити - УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД - IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13; BIC: UNCRBGSF; БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ (за пострадалите от земетресението в Хаити). Сумата в подкрепа на хуманитарната операция на Червения кръст в Хаити по банков път вече надхвърли 60 000 лв.



Н. Пр. г-н Томас Фелер – извънреден и пълномощен посланик на Конфедерация Швейцария у нас, посети централата на Българския Червен кръст и на среща с председателя на организацията Христо Григоров изрази подкрепата си към Спешния апел на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, който набира 105,7 млн. швейцарски франка в помощ на 60 000 засегнати семейства в Хаити.
Негово превъзходителство се присъедини към благотворителната кампания на БЧК в помощ на пострадалите от разрушителното земетресение в Хаити. Посланик Фелер информира, че в Швейцария 21 януари 2010 г. е обявен за национален ден за събиране на средства за жертвите на катастрофалното бедствие. Той изрази увереност, че българската общественост, институции, гражданското общество и корпоративния сектор ще покажат същата солидарност и подкрепа.