НОВИНИ

11.08.2009 г.
Светът отбелязва 60-годишнината на Женевските конвенции
На 12 август 2009 г. светът чества 60-годишнината на четирите Женевски конвенции за защита на жертвите на войната.
Тези конвенции, ратифицирани от всички държави - членове на ООН, въплъщават същината на международното хуманитарно право и са сред най-важните договори, регулиращи международноправната закрила на жертвите на въоръжени конфликти.
Те са допринесли да се спаси животът на огромен брой хора, да се подобри участта на милиони военнопленници и цивилни интернирани лица, да се съберат стотици хиляди разделени семейства и да се възстанови мирът в десетки страни по света. Независимо от непрестанните промени в естеството на въоръжените конфликти, произтичащи от възникването на асиметрични военни стълкновения, брутални ситуации на окупация и различни форми на тероризъм, Женевските конвенции са запазили своето значение като правна основа за осъществяването на хуманитарно подпомагане по време на война и за дейността на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец.
Както се посочва в множество международноправни актове и документи, например в приетата на 11 декември 2008 г. Резолюция 63/125 на Общото събрание на ООН, националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец подпомагат държавната власт в хуманитарната област, включително в усилията за насърчаване, разпространение и прилагане на международното хуманитарно право. С оглед на изпълнението на тази своя отговорност Българският Червен кръст ще продължи да сътрудничи на правителството на Република България в името на общата ни цел за укрепване на постиженията на Женевските конвенции.