НОВИНИ

13.09.2014 г.
Национално състезание „Пътен полицай на годината - 2014”
Тази година Световният ден на първата помощ съвпадна с провеждането на двадесет и втория национален конкурс “Пътен полицай на годината”, който се организира от отдел „Пътна полиция“ при ГД “Охранителна полиция“ на МВР с традиционното съдействие на Българския Червен кръст и Съюза на българските автомобилисти.
Състезанието откри главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. „Пътен полицай на годината” е най-престижният форум за демонстрация на уменията на пътните полицаи - хората, призвани да пазят човешкия живот на пътя”, заяви той и допълни, че освен състезанието в дните преди началото на новата учебна година в рамките на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност - 8-14 септември, са планирани поредица превантивни дейности.

На церемонията по откриването присъстваха зам.-министърът на вътрешните работи Кирил Хаджихристев, директорът на ГДОП Тодор Гребенаров и неговият заместник Станислав Теофилов, зам.-директорът на СДВР Радослав Сотиров, кметът на Самоков Владимир Георгиев, д-р Надежда Тодоровска – зам.-генерален директор на БЧК и Георги Янакиев, председател на СБА и почетен гражданин на Самоков.

В продължение на два дни пътните полицаи решаваха тестове с въпроси от нормативната база по безопасността на движението и полицейската дейност, състезаваха се в стрелба с късо оръжие и майсторско управление на автомобил и мотоциклет. Традиционно експерти от дирекция СЗП на Секретариата на НС на БЧК проведоха теоретичния и практическия изпит по първа долекарска помощ на състезателите. Като статисти участваха ученици от спортното училище в Самоков и младежи от защитеното жилище на БЧК в Лозен „Шарената къща“. Индивидуално с мъжките отбори се състезаваше и една жена - служителка на „Пътна полиция”-Велико Търново.

В дисциплината „Оказване на долекарска помощ на пострадали при ПТП” с най- висок резултат се представи Васил Бакалски от областната дирекция на МВР в Смолян, следван от Атанас Атанасов от Сливен и Николай Николов – Ловеч. Състезателите бяха наградени с грамоти и предметни награди от зам.-генералния директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска. Тя връчи подарък и на единствената дама в надпреварата - Галя Борисова от областната полицейска дирекция във Велико Търново.

Победител в генералното индивидуално класиране и носител на титлата „Пътен полицай на годината- 2014” стана служителят на СДВР Лъчезар Близнаков.

Освен състезателен ден, 13 септември беше отбелязан и като Световен ден на първата помощ. По време на състезанието доброволци на БМЧК направиха демонстрации по първа помощ, а точно в 12,00 ч. всички присъстващи се хванаха за ръце и образуваха традиционната човешка верига, символизираща елементите на оказване на първа помощ.