НОВИНИ

13.09.2014 г.
Световен ден на първата помощ
“Бъди герой !Спаси живота! Първата помощ е за всеки, навсякъде.“


По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, вече 14 години всяка втора събота на месец септември се отбелязва Световният ден на първата помощ. На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволците и гражданите, обучени да оказват първа помощ и спасили човешки живот при спешни инциденти.

Тази година денят беше отбелязан под мотото “Бъди герой! Спаси живота! Първата помощ е за всеки, навсякъде.“. Хората повече или по-малко са уязвими, но до един са в състояние да се обучат да оказват първа помощ и ако знаят как никога няма да изпитат угризението, че пред очите им е загинал човек. Посланието е ясно. Не са необходими супер сили, за да бъдеш герой. Темата е продължение на миналогодишния фокус върху обучението по първа помощ, за да бъде то задължително в училищата, на работните места, както и в програмите за кандидатите за водачи на МПС, да обхваща етапите от живота, в които уменията за оказване на първа помощ могат да бъдат жизненоважни.

Областните организации на БЧК организираха различни прояви, някои от които посветени на първия учебен ден - публични демонстрации по първа помощ, обучениия по първа помощ, детски конкурси за рисунка на тема “Детска пътна безопасност“ и др. Всички те имаха за цел да превърнат този ден в значимо национално събитие за повишаване на обществената осведоменост за значението на първата помощ при спасяването на човешки живот.

Точно в 12,00 ч. участниците в събитието по места се хванаха за ръце и образуваха традиционната за този ден спасителна верига на първата помощ.