НОВИНИ

08.05.2009 г.
Членството на БЧК в AGE бе обявено официално
От април 2009 г. Българският Червен кръст е пълноправен член на Европейската платформа за възрастните хора (AGE).
Европейската мрежа, която обединява повече от 150 организации на хора над 50 години, е изразител на интересите на милиони граждани на Европейския съюз. AGE работи в защита на възрастните хора и дава гласност на вълнуващите ги проблеми чрез повишаване информираността им и помага за тяхната социална адаптация. Така реално се подкрепя сътрудничеството между отделните организации на възрастните и се осъществява включването на проблемите им в дневния ред на европейските институции.
Приемането на Българския Червен кръст в AGE е знак на признание за многогодишната успешна дейност в полза на възрастните хора в България. На Общото събрание на AGE организацията ни бе представлявана от д-р Надежда Тодоровска – зам.-генерален директор.
Приетата на форума Декларация съдържа препоръки към институциите на Европейския съюз и към националните правителства за реформа в пенсионните системи, за осигуряване на заетост, здравни грижи и активно участие в обществения живот на възрастните хора, за тяхното социализирането, както и специални грижи за тези от тях, които са в кризисни ситуации.