НОВИНИ

18.09.2013 г.
БЧК ОБЯВИ КАМПАНИЯ В ПОДКРЕПА НА БЕЖАНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ
На пресконференция с участието на Христо Григоров - председател на БЧК, Васил Маринов – зам.-министър на вътрешните работи и зам. - началник на Националния оперативен щаб, в присъствието на Генералния директор доц.д-р Красимир Гигов, Българският Червен кръст откри кампания за набиране на финансов ресурс за осигуряване на хуманитарна помощ за непрекъснато увеличаващия се брой чужденци, търсещи убежище и сигурност на територията на нашата страна.
Тя се организира в подкрепа на усилията на държавните институции за преодоляване на кризисната ситуация и осигуряване на хуманитарна подкрепа от първа необходимост за стотици бежански семейства, останали без дом и препитание.

Информация за усложнената обстановка в страната и за нуждите на хората в центровете за настаняване участниците в пресконференцията научиха от зам.-министъра на вътрешните работи и зам. - началник на Националния оперативен щаб, Васил Маринов.

„Благодаря на БЧК за готовността, с която се отзоваха на молбата ни за съдействие относно започването на Национална благотворителна кампания в подкрепа на бежанците в България. Националният оперативен щаб взе решение да се обърне за помощ към БЧК за подпомагане на хората, които се намират на наша територия.“ - сподели Васил Маринов и добави, че средствата са крайно недостатъчни. Капацитетът в Държавна агенция „Бежанци” е бил 1 230 места, към момента има 4 044 лица, търсещи закрила, от тях – 670 деца, от които 98, които са непридружени непълнолетни лица. Почти половината от тези 4 044 лица са сирийци.

„Вече e активен единен кратък номер 1466, предоставен спешно на БЧК от трите мобилни оператора, като с един SMS всеки може да дари 1 лев. На сайта на БЧК е публикувана специална банкова сметка, по която вече има постъпления от 1 100 лв. На интернет страницата на БЧК е активирана и възможност за онлайн дарения. Даваме доста голяма палитра от възможности, за да може българският народ да се включи и помогне”, посочи Христо Григоров. По думите му, събраните средства ще бъдат насочвани от Националния оперативен щаб на базата на актуална оценка на непрекъснато променящите се нужди от подкрепа. „Този щаб беше създаден със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски на 20 август. В него участват представители на министерствата на здравеопазването, на външните и вътрешните работи, на отбраната, на Държавна агенция за бежанците, БЧК и др. заинтересовани институции. Обстановката е толкова динамична, че не знаем колко хора ще дойдат и какви ще бъдат техните потребности от първа необходимост. С набраните средства ще открием хранителни пунктове в местата за настаняване, за да може поне веднъж на ден тези хора да получават топла храна. Убеден съм, че тази кампания ще даде възможността всички заедно да помогнем на хората, които не избират съдба на бежанец, а са принудени да напуснат домовете и препитанието си, търсейки сигурност и хуманитарна закрила”, заяви още Христо Григоров.


Как можете да помогнете?
  • Банкова сметка за дарения от граждани и фирми в лева:
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG06UNCR76301000030265
UNCRBGSF
  • Всеки може да дари 1 лев със SMS на 1466 за всички мобилни оператори.