НОВИНИ

17.09.2013 г.
ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ
Със света литургия в Деня на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов в православния храм „Света София”, в присъствието и с благословията на българския патриарх Негово Светейшество Неофит, беше открита Втората национална кампания на БЧК „Топъл обяд в училище за нуждаещи се български деца”.
Гост на тържествената литургия беше председателят на Народното събрание на Република България г-н Михаил Миков.

Благотворителната кампания се организира по повод 135-ата годишнина на Българския Червен кръст в партньорство с Българската православна църква, под патронажа на световноизвестната актриса и певица от български произход Силви Вартан и с подкрепата на асоциация „Силви Вартан за България” и Партньорската мрежа за благотворителност на БЧК.

Според официалната статистика около 12 000 деца годишно отпадат от учебните занятия по социални причини. Основната цел на кампанията е да се осигури безплатен обяд в училище на нуждаещи се деца - сираци, безпризорни, деца на самотни родители и от социално слаби семейства, с което се подпомага физическото им развитие, намалява се заболеваемостта и се елиминират опасностите на улицата - трафик, проституция, наркомании. Много често осигурената от БЧК безплатна храна е единствената причина тези деца да посещават училище.

Всеки може да подкрепи хуманното дело чрез SMS на номер 1255 (за всички мобилни оператори), чрез онлайн дарение на интернет страницата на БЧК, в мобилните касички на организацията /в църквите „Ал. Невски“, „Св. Неделя“, „Св. Седмочисленици“, „Св. Георги“ и „Св. Параскева/ и по банков път (банковата сметка е на сайта на БЧК – www.redcross.bg).


Програма „Топъл обяд” е създадена през 2004 г. и се реализира в рамките на Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК. За осем години благодарение на партньори и дарители близо 7000 деца се върнаха в училище и бяха осигурени 489 673 обяда.