НОВИНИ

18.01.2012 г.
Швейцарски модел за интегрирани медицински и социални грижи по домовете се въвежда в България
Българският Червен кръст, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и Швейцарският Червен кръст стартират заедно за първи път въвеждането в България на швейцарски модел за комплексно предоставяне на медицински грижи и социални услуги по домовете. Новият модел е форма на дългосрочна грижа за възрастни хора и хора с хронични заболявания и трайни увреждания при отчитане на специфичните нужди и на представителите на ромската общност.
Проектът е резултат от подписанo Споразумение по Тематичен фонд „Фонд за реформи, свързани с включването на ромите и другите уязвими групи относно услуги за предоставяне на грижи по домовете". От българска страна то бе подписано от министъра по управление на средствата от Европейския съюз и ръководител на Националното координационно звено, г-н Томислав Дончев, министъра на труда и социалната политика, г-н Тотю Младенов, министъра на здравеопазването, г-н Стефан Константинов, а за швейцарската страна - от посланика на Конфедерация Швейцария в България г-жа Регина Ешер.

Проектът “Домашни грижи за независим и достоен живот” бе представен пред медиите на пресконференция на 18 януари т. г. в централата на БЧК с участието на: Н. Пр. Регина Ешер – посланик на Конфедерация Швейцария в България, Томислав Дончев – министър по управление на средствата от ЕС и ръководител на Националното координационно звено на Българо-Швейцарската програма за сътрудничество към Министерския съвет, Тотю Младенов – министър на труда и социалната политика, д-р Стефан Константинов – министър на здравеопазването, д-р Янко Здравков – депутат от 41 Народно събраниe, район Враца; Мартин Фурер – ръководител „Международно сътрудничество”, Швейцарски Червен кръст, Христо Григоров – председател на БЧК, доц. д-р Красимир Гигов - генерален директор на БЧК.

По време на пресконференцията д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК и ръководител на проекта, направи презентация за значението, специфичните цели на проекта, предоставяните услуги, очакваните резултати и за приноса на проекта за създаване на заетост и разширяване на услугите в общността.

Продължителността на проекта е 3 години и 6 месеца с общ бюджет в размер на 2 313 037 шв. фр., като приносът на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество е 1 980 000 шв. фр. Собствен принос: Министерство на труда и социалната политика - 112 000 шв. фр.; Министерство на здравеопазването - 112 000 шв. фр.; Швейцарски Червен кръст - 109 037 шв. фр.
С оглед утвърждаването на този модел и устойчиво предоставяне на новия вид услуги в бъдеще, проектът предвижда работа в няколко основни направления:
  • адаптиране на нормативната база;
  • разработване на единни национални стандарти за качество на медицинските грижи и социалните услуги в домашна среда;
  • разработване на единни програми за обучение на медицински сестри и домашни помощници/ социални асистенти;
  • остойностяване на предоставяните услуги и изработване на устойчиви механизми за тяхното финансиране.

За постигане на тези цели активна роля ще имат експерти от МЗ, МТСП и ШЧК. Във всяко едно от посочените направления проектът предвижда широко партньорство и с други компетентни институции и неправителствени организации, сред които Български лекарски съюз, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, Сдружението на общините в България, Националната здравноосигурителна каса, медицинските университети и др.

Едновременно с това, проектът предвижда разкриването на четири Центъра „Домашни грижи” в четири общини на област Враца, в които ще бъдат осигурени обучение и заетост на 50 души – медицински сестри и домашни помощници, включително представители на ромската общност. Създадените центрове ще предоставят редовни професионални услуги на повече от 400 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания.

снимки от събитието >> shp_gallery84