Амер Баруди от Сирия стана доброволец
Амер Баруди е сирийски младеж. Роден е в Дамаск, завършва средно училище и се записва да учи в Университета по архитектура. Продължава обучението си в Дубай, където в продължение на година и половина не само посещава лекции, но и започва да практикува по специалността си. Днес той е студент в Политехническия университет в Перник.

От есента на 2013 г. в страната ни възникна кризисна ситуация и в България приюти над 10 000 души, търсещи убежище, голяма част от които подгонени от войната в Сирия.

Българският Червен кръст полага огромни усилия да подпомага бежанците с хуманитарна помощ - хранителни и нехранителни продукти, психосоциална подкрепа. Екипи на организацията им дават насоки и съвети относно процедурите по получаване на статут, инициират образователни дейности и им съдействат да намерят своите близки и роднини, с които бягайки от насилието в родината си са загубили връзка.

Особено ценни и необходими за осъществяването на комуникация с тези бежанци са хора, които говорят арабски и притежават необходимите езикови познания по английски език. Амер е един от тях и с огромно желание се включи да работи безвъзмездно с екипа на БЧК, осъществяващ хуманитарно подпомагане на бежанците.
Ето как обясни той своето решение да бъде доброволец: Решението ми да стана доброволец е свързано преди всичко с Международното Червенокръстко движение. В Сирия много от моите приятели са доброволци на Сирийския арабски Червен полумесец и винаги съм се впечатлявал от работата, която вършат. През 2013 г. те получиха наградата за мир и хуманност на Червения кръст/Червения полумесец. Тя е посветена на 34-мата доброволци, загубили живота си предоставяйки подкрепа и хуманитарна помощ за граждани, пострадали от конфликта.

Помня как приятелите ми разказваха за принципите на Международното движение на Червения кръст/Червения полумесец, за идеята на доброволчеството в хуманитарната сфера, което не се ограничава само на национално ниво. Принципите на универсалност и хуманност изразяват и моето мнение, че всички нации трябва да работят заедно и да подпомагат засегнатите хора и да намаляват страданието им не само по време на конфликти.

Когато реших да се включа в редиците на доброволците на Българския Червен кръст, аз исках да помагам на обществото, без значение кое общество. Привлечен съм от идеята за доброволчеството още от годините в средното училище, като член на групата на бойскаутите. Всеки трябва да дарява нещо в полза на обществото, не само да взема от него, но и да връща. Това са мотивите ми да се присъединя към доброволците на БЧК.


Заедно с екипа на организацията, който работи за събирането на разделени бежански семейства, Амер посети центъра на Държавната агенция за бежанците в с. Ковачевци и благодарение на неговата помощ беше възможно да се разговаря с някои от членовете на три семейства, загубили връзка помежду си при прекосяване на българската граница и събрани отново заедно от Българския Червен кръст. Ето как той изрази чувствата и впечатленията си от срещата със своите сънародници: Когато видях как БЧК помага на бежанците, моето доверие към Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец нарасна още повече. Много съм горд, че като доброволец на българската организация съм част от червенокръстката идея..

Радостно е да видиш как някой се грижи за твоите сънародници в беда. Бях щастлив да помогна при общуването с тях, да видя надеждата в очите им. Никой не иска да бъде бежанец, да загуби всичко и да страда, но аз съм много горд от сирийците. Надявам се, че насилието в нашата страна ще спре и ще успеем да я възродим отново. Лично аз имам намерение да работя колкото може повече и да продължа своето образование. Искам да стана архитект и мечтата ми е да помогна за нейното повторно изграждане. Младите хора, много от които бяха принудени да напуснат домовете си и сега са бежанци, също като мен желаят най-доброто за родината ни. Зависи от това кога и как кризата ще бъде преодоляна и насилието ще спре.
Моята страст са музиката и фотографията. Започнах да свиря класика, когато бях млад. След това ме заплени фламенкото. Учех китара по фламенко и на 16 години основах своето първо музикално трио.На http://www.reverbnation.com/unlimitedbandsy/song/13881172-the-last-midnight ще откриете музикални композиции на Амер, а информация за музикалното трио на http://www.reverbnation.com/artist_2684391/bio