Добрините на Добра
Български Червен кръст работи по проект “Възрастните жени в Европа”, Партньорство за познание по секторна програма “Грюндвиг''. Партньори по проекта са НПО от Австрия, Германия, Италия, Чехия, Литва.

Целта е да бъде направено сравнително изследване на начина на живот на жените от третата възраст в Европа. Целевата група на проекта са жени над 50-годишна възраст. По творчески начин ще бъдат описани биографиите на членовете на групата. Всички партньори по проекта ще представят такива биографии и част от тях ще бъдат публикувани и отпечатани на календар (всеки месец от годината ще бъде представен с интересната история на доброволка). Комуникацията между партньорите по проекта ще се осъществява чрез скайп и форуми. Идеята е жените над 50 години да се научат да използват новите технически средства, чрез които да преодолеят границите на международния обмен на данни (интернет, електронна поща) и езиковите проблеми, например с изпозването на инструменти за интернет-превод. През периода на проекта ще бъдат осъществени работни срещи в страните партньори – България, Чехия, Италия, Германия. Продължителността на проекта е 12 месеца.

На втората среща по проекта, която се проведе в Чешке Будейовице, бяха представени резултатите от проведени интервюта сред жени от третата възраст. Историята на една от интервюираните жени впечатли всички и те я слушаха със затаен дъх и видимо развълнувани. А това е историята на Добра Иванова от Пловдив.

Една от неизпълнените мечти на Добра е да роди свое собствено дете. След като разбират, че това е невъзможно, със съпруга си решават да осиновят детенце и така стават родители на 3-месечно бебе, което осмисля живота им и след години ги дарява с 2 прекрасни внучки. На 58-годишна възраст Добра решава да замине за Америка, където работи 7 години, за да подкрепя финансово семейството си.

През целия си живот тя се опитвала да помага на хората. И така, когато се връща отново в България, става част от доброволците на Българския Червен кръст и се включва активно и с изключителен ентусиазъм в различните дейности на ОС на БЧК – Пловдив. Заедно с други доброволки от третата възраст посещават два пловдивски дома за деца, лишени от родителски грижи, и им показват тънкостите на готвенето, шиенето и плетенето. Чрез тези дейности тези разкошни жени се опитват да покажат модела на бабата в едно семейство и да научат децата на неща, които биха им били полезни в бъдеще. Те се сближават с децата, посещават ги по време на празници, създават изключително здрави емоционални връзки. Добра е като майка за едно от момчетата там, което казва, че един ден, когато реши да създаде семейство, тя ще е гост на сватбата му.

Заедно с приятелката си и доброволка на Българския Червен кръст – Магдалина Рудова, разбрали за тъжната съдба на една възрастна жена, която е със счупен крак, самотноживееща, обездвижена, без надежда някой да й окаже подкрепа в битов и емоционален план.
Двете се грижели за нея повече от 6 месеца – посещавали я ежедневно и успели да я вдигнат на крака. Жената имала желание да постъпи в дом за стари хора, но не била в състояние да се справи с бюрокрацията, свързана с това. Така Добра и Магдалина се заемат изключително сериозно с проблема, помагат й при подготвянето на документацията и сега тя е настанена в дома в Езерово. По време на празници я посещават и се интересуват от нейното здравословно състояние.

Голямата мечта на Добра е да няма домове за изоставени деца в България. А това, което е водещо в живота й, са думите на майка й : “Колкото повече даваш, толкова повече ще имаш”.

Десислава ИЛИЕВА