XVIII Международен фестивал


XVIII МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИТЕ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ

ПРОГРАМАТА >

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми е създаден през 1965 г. Организиран от Българския Червен кръст със съдействието на българските държавни институции и подкрепян от изключително престижни международни организации като Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, Международния комитет на Червения кръст, Световната здравна организация и ЮНЕСКО, този забележителен форум на седмото изкуство е удостоен с най-високата кинофестивална категория А - като признание за неговото значение в световен мащаб. За съжаление, през 1991 г. провеждането на фестивала е прекъснато за повече от две десетилетия.

През 2014 г., по съвместна инициатива на Националния съвет на Българския Червен кръст, оглавяван от акад. Христо Григоров, д-р х. к., Медицинския университет - Варна, оглавяван от проф. Красимир Иванов, д. м. н., и Илко Раев, председател на Областния съвет на БЧК – Варна, и член на Националния съвет на БЧК, Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми е възстановен. А неговите три редовни издания и две Академии, проведени от възстановяването му до днес, недвусмислено показват, че авторитетът му като международно филмово събитие расте с всяка изминала година:

- през 2014 г., в петнадесетото издание на фестивала, участват 125 филмови продукции от 20 държави;

- през 2015 г., на шестнадесетото издание - 145 филма от 25 държави;

- на седемнадесетото, през 2017 г., филмите са 201, а държавите 49;

- за селекция за предстоящото 18-о издание на фестивала са предоставени над 3000 филма от 118 държави от всички континенти; оттях в програмата на фестивала ще бъдат показани 206 заглавия от 59 държави.

Тези цифри показват и още нещо: че светът не просто продължава да се интересува от идеята, заложена в девиза на фестивала  - „Чрез хуманизъм към мир и приятелство“, но и все по-активно застава зад нея. За да заяват своята съпричастност към тази идея с участието си в неговите събития, през тази година фестивалът ще посрещне над  150 официални гости - изтъкнати български актьори, режисьори, сценаристи, продуценти, киноведи, членове на Националния съвет на Българския Червен кръст и регионални директори, делегации и представители на Червения кръст и Червения полумесец от европейски страни, авторитетни публични личности, видни специалисти от областта на медицината, социологията, психологията и правото, известни писатели и журналисти, чуждестранни кинотворци, представящи своите филми във фестивалната програма.

Освен посланията от екрана, основен акцент в програмата  е и станалият вече емблематичен за фестивала Дискусионен форум, в който изявени общественици представят своите тези за нашето съвремие, обединени от темата „Агресия, хуманност, кино“.

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми е замислен и се утвърждава все повече като формат, даващ възможност за среща на съмишленици, които чрез различни изразни средства отстояват идеята за хуманизма. Признание за неговата гражданска и художествена значимост е фактът, че от възстановяването му през 2014 г. досега той неизменно се провежда под патронажа на  Вицепрезидента на Република България.

https://redcrossfilmfest.com

ОТКРИВАНЕ